Hlavní obsah

Nejsem hrdina, říká skromný muž, který ve Finsku zachraňoval pobodané. Sám byl zle zraněn

Teroristický útok ve Finsku byl zaměřen na ženyVideo: Ruptly

 

Reklama

Cílem pátečního teroristického útoku v jihofinském Turku byly ženy. Uvedla to vrchní inspektorka Crista Granrothová z Národního úřadu pro vyšetřování, která má případ na starosti.

Článek

Muž, jehož jméno policie zatím nezveřejnila, napadal na ulici náhodné chodkyně. Dvě ženy zavraždil, dalších šest utrpělo zranění. Zraněných je celkem osm - pobodáni byli totiž také dva muži, kteří přispěchali krvácejícím ženám na pomoc.

Jedním je Brit Hassan Zubier, který byl v Turku na dovolené se svou partnerkou.

„Šli jsme na náměstí a slyšeli křik. Otočil jsem se a viděl mladíka, jak nožem bodá do ženy ležící na zemi. Rozběhl jsem se k ní a snažil se zastavit krvácení,“ popsal scénu Zubier pro BBC.

Rodák z Kentu, který rozhovor poskytl přímo z nemocničního lůžka, žije dlouhodobě ve Švédsku. A pracuje tam jako zdravotník. „Jako hrdina se necítím, dělal jsem jen to, na co jsem vycvičený,“ odmítl chválu.

Ženu zachránit nedokázal, její zranění byla příliš vážná. Během záchranné mise jej navíc atentátník zle poranil. Utrpěl bodná zranění zad, ramen a krku. „Také mám vážně poraněnou levou ruku. Není jisté, zda mi ji vůbec lékaři dají do pořádku.“

Zahraniční agentury uvedly, že nožem útočil osmnáctiletý Maročan. Policisté ho střelili do nohy a nyní je v péči lékařů. Vyslechnout ho zatím nebylo možné, uvedla policie. Podle ní přišel mladý muž do Finska v loňském roce a účastnil se azylového řízení. Finská MTV uvedla s odvoláním na anonymní zdroj, že mu úřady azyl udělit odmítly.

Kromě mladíka policie zadržela dalších pět lidí, kteří s ním byli v úzkém kontaktu. „Prověřujeme roli pěti dalších osob, nejsme si však ještě jisti, zda jsou (s útokem) nějak spojeni,“ citovala agentura AFP komisaře Markuse Laineho.

Reklama

Související témata:

Doporučované