Hlavní obsah

„Nejsilnější hurikán za posledních 30 let“, Dorian míří na Floridu

Hurikán Dorian sílí a míří na břehy Floridy.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, NASA

 

Reklama

Hurikán Dorian mířící k Floridě opět zesílil. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) oznámilo, že Dorian přerostl v extrémně nebezpečný hurikán čtvrté kategorie. V některých pobřežních floridských okresech začnou v neděli ráno povinné evakuace.

Článek

Trasa hurikánu zatím není zcela jistá. Některé počítačové projekce ukazují, že se Dorian nakonec stočí na sever a floridskému pobřeží se těsně vyhne. Ředitel soukromé meteorologické služby Jeff Masters řekl, že „je určitá naděje“.

Projekce Národního střediska pro hurikány (NHC) ale počítá s tím, že Dorian na pevninu dorazí poblíž Fort Pierce, které se nachází zhruba 110 kilometrů severně od sídla Donalda Trumpa Mar-a-Lago. Pak by se mohl stočit na sever a pokračovat podél pobřeží. NHC ovšem upozorňuje, že trasa je stále nejistá a jakákoli malá odchylka v pohybu může bouři zanést nad pevninu, ale také jenom k pobřeží.

V sobotu ráno byl Dorian podle NHC zhruba 540 kilometrů východně od Baham a 820 kilometrů východně od Palm Beach. Vítr měl sílu 220 kilometrů v hodině.

Šerif okresu Brevard Wayne Ivey v noci oznámil, že v neděli v 08:00 místního času začne v oblasti povinná evakuace, která zahrne také Kennedyho vesmírné středisko. Okres Martin zahájí povinnou evakuaci o dvě hodiny později, v Indian River bude evakuace dobrovolná. Všechny tyto oblasti leží severně od Miami. Dorian už prošel severem Karibiku a na portorických ostrovech Vieques a Culebra způsobil výpadky proudu a záplavy.

Prezident Donald Trump uvedl, že rozhodnutí ohledně evakuace Floridy pravděpodobně padne v neděli. Trump už v úterý v noci kvůli bouři vyhlásil stav nouze a nařídil federální pomoc místním úřadům.

„Mysleli jsme si, že to bude malá bouře, která se nám naštěstí vyhne,“ řekl Trump ve videu, které zveřejnil na svém Twitteru, „ale zvětšuje se, a to hodně, takže teď to vypadá, že by mohla být úplně monstrózní.“

Trump dále dodal, že všechny bezpečnostní složky jsou na hurikán připraveny. Připodobnil Dorian k hurikánu Andrew, který na břehy USA dorazil s rychlostí větru, jež dosáhla až 264 km za hodinu, v roce 1992, způsobil škody za několik milionů dolarů, smrt zhruba 65 lidí a zničil stovky domů.

Příchod hurikánu na Floridu se očekává začátkem příštího týdne. Úřady na floridském pobřeží začaly distribuovat pytle s pískem a obyvatelé horečně nakupují balenou vodu a další zásoby.

Floridský guvernér Ron DeSantis vyzval obyvatele, aby si pořídili zásoby potravin, vody a léků nejméně na týden. Panují obavy, že Dorian by se mohl stát nejsilnějším hurikánem, který Floridu za posledních téměř 30 let zasáhl.

Reklama

Související témata:

Doporučované