Hlavní obsah

Nejslavnější ze zkrachovalých hospod vstala z „mrtvých“. Otevře zahrádku

Foto: Ambiente

Podnik Kuchyň leží v bezprostřední blízkosti Pražského hradu.

Reklama

Známá restaurace Kuchyň, spadající do sítě gastro podniků Ambiente, začne znovu vařit. Majitelé jednají o jejím dalším provozu.

Článek

Majitelé restaurace Kuchyň, sídlící poblíž Pražského hradu, jednají s věřiteli o záchranném plánu. Podmínky vyjednávají především s Národní galerií Praha, která prostor pronajímá a s bankou řeší odložení splátek úvěru.

„Právníci specializující se na insolvenční právo nám doporučili využít takzvané covidové moratorium před započetím insolvenčního řízení. Tím získáváme čas potřebný pro jednání s věřiteli a vypracování návrhu na reorganizační plán,“ vysvětlil ekonom Ambiente Daniel Kronďák.

Změna konceptu nutná

Příští týden se tak v Kuchyni, stejně jako v dalších restauracích v Česku, otevře zahrádka a později možná i vnitřní prostory. Majitelé chystají změnu konceptu: v tom původním hosté vybírali jídlo přímo v kuchyni, nahlíželi kuchařům pod pokličku. To s aktuálními striktními omezeními určitě možné nebude.

„Jsme rádi, že se naskytla tahle možnost, umožňuje nám po uvolnění restrikcí otevřít terasu s výčepem a připravit změny původního konceptu, který na Hrad přiláká Pražany i české turisty a uživí se,“ napsal zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek.

Co zbyde ze staré Kuchyně?

Tým Kuchyně se po dříve ohlášené insolvenci nyní skládá pouze z šéfkuchaře a manažera podniku. Majitelé hledají způsob, jak dále fungovat. Že by to nedávalo ekonomický smysl, jak popsal spoluvlastník podniku Filip Šimoník na svém blogu, Ambiente popírá.

„Restaurace byla po loňském létě v kladných číslech, není pravda, že nevydělávala. Koncept předěláme tak, aby dával ekonomický smysl a abychom se uživili,“ řekla pro Seznam Zprávy mluvčí Ambiente Šárka Hamanová.

O tom, jaký bude nový koncept podniku, jak se změní nájemní smlouva nebo zda zůstane Filip Šimoník minoritním vlastníkem Kuchyně, teď není jasno.

Reklama

Doporučované