Hlavní obsah

Nejsnáz z celé Evropy najdete práci v Česku. Ale nesmíte být ze severu

 

Reklama

Nezaměstnanost klesla zpět na 5,2 procenta a přinesla nejvíce pracovních míst od krize.

Článek

Za posledních šest let nebylo tak snadné najít si práci jako teď. Firmy nabízely během letošního září 141 tisíc volných pozic, což se naposledy stalo před vypuknutím finanční krize koncem roku 2008.

O zaměstnání se nyní uchází 378 tisíc lidí, i to je rekordní číslo, aby na jedno místo byli pouze tři uchazeči. Tak nízkou konkurenci neměli nezaměstnaní od září 2008.

Příčina je zjevná: Tuzemská ekonomika je v nejlepší fázi cyklu. Roste, zvyšuje svůj výkon, firmy potřebují lidi k tomu, aby přidávaly směny navíc.

Eurostat versus ČSÚ

Společně s pondělní statistikou Úřadu práce vyšlo i porovnání států Evropské unie. Podle Eurostatu si Česko drží pozici státu s nejmenší nezaměstnaností. Eurostat používá trochu jinou metodiku pro výpočet, podle které je zdejší nezaměstnanost 3,9 procenta. Německo má 4,2 procenta a Malta 4,8 procenta. Největší nezaměstnanost je naopak ve Španělsku – 19,5 procenta.

Podle metodiky používané Českým statistickým úřadem je podíl nezaměstnaných 5,2 procenta, o desetinu procentního bodu nižší než před měsícem.

Nejmenší nezaměstnanost není v Praze, ale na Plzeňsku (3,6 procenta). Nejvyšší naopak v Ústeckém kraji (8,1 procenta) a Moravskoslezkém kraji (7,6 procenta).

Bez práce na severní Moravě je 64 297 lidí. Fakticky ještě horší situace panuje v Ústeckém kraji. Na jedno volné pracovní místo zde připadá skoro šest uchazečů. V Moravskoslezském kraji jich je pět.

„Počet nezaměstnaných je vysoký a počet míst tomu neodpovídá. A to se nám navíc často volná místa nepotkávají s nabídkou uchazečů,“ vysvětluje Jaroslav Kun, z krajské pobočky Úřadu práce v Ústí nad Labem. Kraj podle něj trápí špatné vzdělání uchazečů i sociálně vylučené lokality.

Z okresů je na tom nejhůře Karviná. Na jedno pracovní místo připadá 14 nezaměstnaných. V Ústí nad Labem je to pak necelých 12 lidí na jedno volné místo. Naopak v Rychnově nad Kněžnou je situace nejlepší pro pracovníky, nejhorší pro ty, kdo hledají. Je zde více volných pozic než zájemců o práci.

„Je to především proto, že zde má v Kvasinách továrnu Škoda Auto. Takže skutečně ta necelá dvě procenta nezaměstnaných jsou lidé, kteří ani zaměstnat nejdou. Má to ale i negativní dopady. Všude nám chybí zaměstnanci,“ říká Petra Matějíčková z Hospodářské komory v Rychnově nad Kněžnou.

Reklama

Související témata:

Doporučované