Hlavní obsah

Největší soukromá sbírka whisky jde do dražby. Čítá téměř 4000 lahví

Organizátoři médiím sdělili, že se jedná o největší soukromou sbírku, která kdy šla do veřejné aukce.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

O prodej největší soukromé sbírky se má postarat známá skotská aukční síň Whisky Auctioneer už během první poloviny příštího roku. O dražbě informoval server BBC s odvoláním na organizátory aukce.

Článek

Organizátoři médiím sdělili, že se jedná o největší soukromou sbírku, která kdy šla do veřejné aukce. Jedná se o kolekci Richarda Goodinga, který zemřel v roce 2014, a která obsahuje mnoho vzácných kusů, jako například skotskou whisky The Macallan 1926. Právě lahev tohoto alkoholu byla v letošním roce samostatně vydražena v aukční síni Sotheby's za téměř 45 milionů korun.

„Byl to vášnivý sběratel, který cestoval po celém světě a sbíral jedinečné lahve whisky. Získal několik opravdu ikonických lahví, jako jsou Macallan z roku 1926 nebo Black Bowmores. Nejzajímavější ale je, že dokázal nashromáždit několik opravdových skvostů, které byly dlouho ztraceny,“ popisuje expertka na whisky Becky Pashinová.

Znalci ocení i 50letou skotskou whisky z palírny Springbank, jejíž cena převyšuje 6,5 milionu korun, nebo také kolekci The Macallan Lalique Six Pillars, jejíž hodnota je přibližně tři miliony korun.

„Shromažďování skotské whisky bylo jednou z největších Richardových vášní, kterou provozoval přes dvacet let,“ citoval server BBC Goodingovu manželku Nancy. Podle ní byl její muž na sbírku velmi pyšný a ukazoval ji přátelům.

Sběratel měl výsledek svojí dlouholeté snahy vystaven v rodinném domě v Coloradu, který byl pro inscenování lahví speciálně upraven.

Aukce více než 3900 lahví whisky, které zahrnují kromě skotské i různé značky amerického, irského či japonského destilátu, se uskuteční od 7. do 17. února a od 10. do 20. dubna 2020.

Celková cena sbírky by se měla podle odhadů odborníků vyšplhat až na neuvěřitelných 10,5 milionu dolarů. V přepočtu na české koruny je to téměř čtvrt miliardy.

Nejhodnotnější sbírku však vlastní vietnamský podnikatel Viet Ngues Dinh Tuan. Obsahuje 535 lahví japonské a skotské whisky. Podle odborníků se hodnota kolekce vyšplhala na téměř 10,8 milionu liber, v přepočtu asi 327 milionů korun. Podnikatel z Vietnamu byl zapsán i do Guinnessovy knihy rekordů.

Reklama

Související témata:

Doporučované