Hlavní obsah

Nejvyšší soud rozhodl případ exsoudce Berky, ten zůstal ve vězení

Foto: ČTK, ČTK

Nejvyšší soud rozhodl v kauze bývalého soudce Berky.

Reklama

Bývalý soudce Jiří Berka byl v aféře falešných konkurzů odsouzen k sedmi rokům vězení.

Článek

Nejvyšší soud rozhodl kauzu bývalého ústeckého soudce Jiřího Berky. Jde o případ, ve kterém byl za zfalšované konkurzy odsouzen k sedmi rokům vězení. Navíc státu propadl také jeho majetek.

Podle informací Seznam Zpráv rozhodl Nejvyšší soud v úterý o dovolání sedmi aktérů této kauzy.

„Je to rozhodnutí čerstvé, tedy nelze k němu podávat informace, které doposud nemají ani jednotlivé strany řízení,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

„Senát nyní pracuje na odůvodnění rozhodnutí a ve lhůtě do třiceti pracovních dnů by měl spis s rozhodnutím zaslat soudu nižší instance, který je stranám řízení doručí,“ doplnil.

Seznam Zprávy zjistily, že Berka, hlavní postava celého případu, zůstává ve vězení. Je tedy pravděpodobné, že dovolání bylo odmítnuto.

„Z vězení propuštěn nebyl. Pokud by tomu tak bylo, tak bych o tom věděl,“ řekl Berkův advokát Rudolf Axmann. Již dříve uvedl, že Berka s trestem nesouhlasil.

Na svobodu se nedostal ani další aktér případu, bývalý insolvenční správce Petr Tuhý. Ten by odsouzen k šesti rokům vězení.

„Moje zkušenost je, že pokud by Nejvyšší soud dovolání vyhověl, tak by byl už doma. Což se nestalo,“ uvedl advokát Aleš Dvouletý, který Tuhého zastupuje.

Jiří Berka byl obviněn, že se jako soudce podílel na zmanipulování konkurzů více než deseti firem. Celková škoda byla podle obžaloby 264 milionů korun. Vše odstartovalo na jaře roku 2003, kdy policie skupinu odhalila v souvislosti s podezřelým konkurzem Union banky.

Stát, který ho za machinace potrestal, mu však zároveň vyplatil mnoho milionů korun.

Po celou dobu, než soud vynesl pravomocný rozsudek, měl jako soudce nárok na polovinu ze svého platu. Celkově mu byla vyplacena hrubá mzda ve výši 8 975 828 korun.

Reklama

Doporučované