Hlavní obsah

Nejznámější krádež v čase koronaviru. Soud popsal, co se dělo v Tescu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Za krádež pěti bulek byl muž odsouzen k 1,5 roku vězení (ilustrační snímek).

Reklama

Pětadvacetiletý muž dostal za krádež 5 housek v čase nouzového stavu 2 roky vězení, které byly v odvolání sníženy na 1,5 roku. Ze soudního dokumentu čteme, proč byl soudce tak přísný.

Článek

Příběh pětadvacetiletého Lukáše Kaliny, který byl za krádež několika kusů pečiva odsouzen k 1,5 roku vězení, vyvolal v uplynulých dnech nebývalou diskusi o tom, zda je trest za takovou trestní lapálii přiměřený.

Seznam Zprávy nyní získaly rozsudek prvoinstančního soudu, který uložil Kalinovi dokonce dva roky vězení (o půl roku trest snížil odvolací soud). Dokument dokládá, proč soud takový trest vynesl.

Už bylo popsáno, že Lukáš Kalina ukradl na začátku dubna v brněnském Tescu pět pizza bulek v hodnotě 62,50 koruny. Od té doby je ve vazbě.

Po činu mu naměřili téměř 2,86 promile alkoholu, v rozsudku soudce popisuje, v jakém stavu byl.

„Z vyhodnocení videozáznamu z prodejny vyplývá, že obžalovaný si bere igelitovou rukavici a igelitový sáček a pokouší se tuto rukavici nasadit, což se mu nedaří, a následně vrávorá a posunuje stojan s přepravkami,“ popisuje rozsudek.

Z toho plyne, že personál o Kalinovi věděl a sledoval ho. Z toho, co popisuje soud, bylo spíše nemožné si vrávorajícího muže nevšimnout.

Jeden ze svědků uvedl, že „byl upozorněn pracovnicí Tesca, že se na prodejní ploše pohybuje muž, který si měl uschovat zboží do bundy“.

Když prošel kolem samoobslužné pokladny, zadržela ho ochranka.

K činu se poté Kalina, který pracoval jako brigádník na stavbách, přiznal a litoval toho. Podle rozsudku soudu ale věděl, co dělá.

„I v rámci přípravného řízení se obžalovaný ke skutku, který mu je kladen za vinu, doznal. Celé situace lituje. Neměl ten den peníze na jídlo, tak se rozhodl v Tescu na Dornychu ukrást nějaké pečivo. Od rána vypil asi dva litry vína a nic nejedl. Vše vnímal a věděl, co dělá,“ uvádí soudce, který sice spolupráci zadrženého oceňuje, ale zároveň jí ve vztahu ke svému rozhodování nedává velkou váhu.

„Obžalovanému polehčuje jeho doznání, to však nelze vzhledem k zadržení obžalovaného ihned po spáchání trestné činnosti i k důkazní situaci jakkoli přeceňovat,“ uvedl soudce městského soudu Ondřej Klusák.

Ten nejprve Kalinu podle návrhu státní zástupkyně Gizelly Nejedlé odsoudil ke dvěma rokům vězení. Odvolací krajský soud později trest snížil na 1,5 roku. Jeho písemný rozsudek zatím ještě není sepsaný.

Kalinova obhájkyně Petra Žilková uvedla, že aktuální trest na ni působí jako exemplární potrestání.

„Ukázat, že se nemá krást. Kdyby šlo o alkohol, zdravotní materiály, které byly nedostatkové během té pandemie, tak je jasné, že by k tomu měl soud přistupovat tvrdším způsobem. Ale on kradl potraviny a nebylo to množství, které by poté dál prodával,“ řekla Žilková.

Lukáši Kalinovi hrozila sazba od dvou do osmi let vězení. Trest byl vyšší z důvodu toho, že v Česku byl vyhlášen nouzový stav v souvislosti s pandemií nového typu koronaviru.

Soudce Klusák neviděl důvod, aby mu mimořádně snížil trest.

„Nelze pominout jeho sklony k páchání úmyslné majetkové trestné činnosti v poslední době – a to navíc v době ohrožení státu,“ uvedl Klusák v rozsudku, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

V rozhovoru pro týdeník Respekt muž řekl, že „se mu to v hlavě popletlo“.

„Myslel jsem si, že mám u sebe přece jen ještě nějaké peníze, a tak jsem se rozhodl zajít do supermarketu, kde jsem někdy nakupoval. Nešel jsem tam s tím, že budu krást, jenže pak jsem zjistil, že mám už jenom několik korun a to mi na to nestačí,“ řekl Kalina týdeníku Respekt.

Také předešlý Kalinův trest byl za krádež. Letos na konci března byl Kalina odsouzen ke tříleté podmínce. Podle Žilkové odcizil v obchodu přepravku piva. Obratem ji přišel vrátit a za to mu byla vyplacena částka 200 korun.

Žalobkyně Nejedlá, která Kalinovi navrhla u brněnského městského soudu dva roky vězení, nebyla několik dní k zastižení. Soudce Klusák pak v rozsudku také uvedl, že Kalinovi přitížil fakt, že se dopustil trestné činnosti pod vlivem alkoholu.

„S ohledem na tu trestnou činnost a míru společenské škodlivosti, která je prakticky nulová, to byl nepřiměřený trest,“ prohlásila Žilková.

„Přes tři měsíce je už ve vazbě, mně to přišlo jako už dostačující trest, který ho mohl napravit,“ doplnila Žilková.

Celkovou škodu 62,50 koruny přitom obchod ani u soudu po obžalovaném neuplatňoval. Pokud by přitom Lukáš Kalina strávil celý jeden a půl roku za mřížemi, přijde stát jeho pobyt zhruba na 500 tisíc korun.

Podle Žilkové z výpovědi zaměstnanců obchodu navíc vyplynulo, že pečivo, které chtěl ukrást, vrátili zpět do prodeje. Tesco však u soudu doložilo, že byly housky zlikvidovány.

Reklama

Doporučované