Hlavní obsah

Nekončící čekání na svobodu. Lukašenkův režim vězní své odpůrce už měsíce

Svět bez obalu: Režim běloruského vládce Alexandra Lukašenka zavíral své politické odpůrce už měsíce před volbami. Jejich rodiny stále čekají, až a zda jejich blízké propustí.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Příbuzní běloruských politických vězňů stále marně vyhlížejí, kdy vězení opustí jejich blízcí. Policie začala opoziční politiky zavírat už měsíce před srpnovými prezidentskými volbami.

Článek

Například manžel Volhy Sevjarinetské byl uvězněn už před pěti měsíci. Policie si pro něj došla poté, co se zúčastnil jednoho ze shromáždění na podporu prezidentské kandidátky Svjatlany Cichanouské.

„Je to emocionálně vyčerpávající. Dostal trest 15 dní vězení. A když to uběhlo, dostal znovu dalších 15 dní. A tak se to pořád opakovalo. Počítali jsme s tím, že už přijde domů, nebo v to spíše doufali. Ale on dostal trest odnětí svobody na dalších 15 dnů, a v poslední den jeho trestu proti němu dokonce zahájili nějaké kriminální vyšetřování,“ říká Sevjarinetská.

Pavalovi Sevjarinetsovi teď hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od tří do osmi let. „Paval vždycky říkal, že když se člověk dostane do věznice, tak mu tam vlastně nikdo nemůže ublížit, protože je na úředním místě. A nikdo nechce mít problémy. Tohle říkal. Ale po událostech, ke kterým došlo v létě, nemáte jistotu, v jakém stavu se naši příbuzní dostanou domů,“ říká manželka politického vězně.

Maryna Adamovičová je manželkou Mikalaje Statkeviče – prezidentského kandidáta z roku 2010, který byl zatčen na začátku května, když šel na opoziční akci.

„Myslím, že na jaře příštího roku budeme svědky velkých změn. Doufám, že naši chlapci – velké množství lidí, kteří jsou teď ve vězení – se vrátí domů,“ myslí si Maryna.

Konzultant Rádia Svobodná Evropa Ihar Losik byl uvězněn koncem června.

„Naše dcera mě požádala, abych jí ukázala Iharovovy fotografie, které mám ve svém mobilu. A pak si přinesla své kuchyňské hračky a začala mu servírovat jídla, nebo si s ním hrát s míčem. Je pro mě opravdu těžké to popisovat. Bolí mě, když vidím, jak bez něj vyrůstá. I ona mu velmi schází. Stále se mě ptá, co nového se naučila. Je nešťastný z toho, že ji už čtyři měsíce neviděl,“ říká Iharova manželka.

Lidskoprávní organizace Vjasna uvádí, že v Bělorusku zůstává za mřížemi 99 politických vězňů. Tisíce dalších byly od protestů, které začaly v létě, zadrženy.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované