Hlavní obsah

Některé restaurace si s opatřeními poradily a dál obsluhují hosty

Foto: Restaurant Ginger&Fred

Restaurace Ginger & Fred v Tančícím domě je otevřena hotelovým hostům.

Reklama

Na hotelové restaurace se z platných opatření vztahuje výjimka, v omezeném čase mohou obsluhovat i hosty uvnitř. Někteří restauratéři tak společně s hotely začali nabízet speciální pobytové balíčky.

Článek

Od dnešního dne jsou všechny restaurace, hospody a bary veřejnosti uzavřeny, prodávat smí jen přes výdejní okénko do 20. hodiny. Pro ubytované hotelové hosty však platí výjimka. Pokud se tedy podnik nachází v hotelu, může ubytované návštěvníky v restauraci obsluhovat mezi 6. až 20. hodinou.

Cílem je udržet zaměstnance

Například hotel v Tančícím domě nebo Chateau st. Havel, tak spustil prodej pobytového balíčku pro dvě osoby na jednu noc za 2600 korun. V ceně jsou kromě ubytování i degustační menu, neomezená konzumace krevet a snídaně.

„Nejde o zneužívání, lidi tady budou ubytovaní a my jsme povinní je odstravovat. V restauraci může být v jeden moment stejně jen 20 lidí a u stolu sedí jen ti dva, kteří spolu stráví večer na pokoji. Mezi stoly je také dodržován povinný rozestup, vidím tedy minimální riziko nákazy,“ popisuje svůj pohled Ondřej Slanina, šéfkuchař a spolumajitel restaurací ve zmíněných hotelech.

Nejen pobytové balíčky, ale i nabídku rozvozu jídla pro lidi v karanténě či na home office nedělá primárně pro zisk. Jeho cílem je udržet v práci stávající zhruba tři desítky zaměstnanců.

Jsem jako Andrej Babiš, říká Ondřej Slanina

„Já to neřeším z ekonomických důvodů, ale proto, aby lidi měli co dělat. Abychom našim zákazníkům mohli nabízet alespoň nějaké služby a přežili to v duševně dobrém stavu. To není o tom, že bychom měli vydělávat, nebo dokonce generovat zisky. Já to prostě nechci zavírat a nebudu to zavírat. Stejně jako Andrej Babiš nikdy neodstoupí, tak já nikdy nezavřu,“ dodává šéfkuchař a spolumajitel restaurace Chateau st. Havel a Ginger & Fred Slanina.

Počítá také s tím, že současný stav, tedy příprava jídla pro hotelové hosty, rozvozy a take away, nemusejí trvat dlouho a opatření se ještě zpřísní. Jako řada dalších podnikatelů ale i Ondřej Slanina plánuje dělat maximum pro to, aby své podnikání udržel.

„Když se podíváte, co všechno je zavřeno, a pak jdete do supermarketu a tam je fronta té nejvíc ohrožené skupiny, tak to nikomu nevadí. Oni stejně zítra přijdou s tím, že v restauraci může být 10 lidí, pak šest lidí, a pak že je možný jen room service. Morálka personálu se ale udržuje líp, když můžou dělat alespoň něco,“ uzavírá Ondřej Slanina.

Reklama

Související témata:

Doporučované