Hlavní obsah

Nelíbila se mu organizace, tak český silák pořádá mistrovství strongmanů podle svého. A chce ho vyhrát

Jirka Tkadlčík očekává, že na akci dorazí asi patnáct set lidí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejsilnější muži světa ve střední kategorii do 105 kilogramů se utkají o to, který z nich je vůbec ten nejsilnější. Soutěž World's Ultimate Strongman Championship se poprvé v historii uskuteční v České republice.

Článek

Nelíbila se mu organizace mistrovství světa, tak se rozhodl další ročník uspořádat lépe a podle svých představ. Řeč je o českém strongmanovi Jiřím Tkadlčíkovi. „Mistrovství světa v Americe se mi vloni vůbec nelíbilo, tak jsem se rozhodl, že ho uspořádám jinak a lépe,” prozradil devětadvacetiletý Tkadlčík, čtyřnásobný vítěz světového podniku Arnold Classic a nejsilnější muž Evropy ve své váhové kategorii.

A jak řekl, tak udělal. O místě konání celé akce nemohla probíhat diskuse, rodák z Přerova organizuje strongmanský šampionát World's Ultimate Strongman Championship ve svém rodném městě v Olomouckém kraji. A zájem mezi fanoušky je. Tkadlčík očekává, že na akci dorazí asi patnáct set lidí.

Na akci se spolu s Tkadlčíkem představí dalších patnáct závodníků, mezi nimi i další tři Češi, Kahánek, Pastýřík a Svoboda. Třešničkou na dortu celého programu bude disciplína mrtvého tahu. V takzvaném deadliftu budou hned tři závodníci atakovat hranici 400 kilogramů.

Favority této disciplíny budou Luke Davies, Maris Rozentals a právě Jiří Tkadlčík. Organizátoři se spolu s asociací Ultimate Strongman rozhodli ohodnotit disciplínu deadliftu vedle bodů do závodu také samostatně. Díky přítomnosti většího počtu rozhodčích se totiž na tomto závodu dají zapisovat rekordy. A prozatímní světový rekord, 385 kilogramů, který drží od loňského roku Jiří Tkadlčík, bude v ohrožení.

Český lev, jak je Tkadlčíkovi přezdíváno, má tradičně vysoké ambice. Celý šampionát před domácím publikem by rád vyhrál. World's Ultimate Strongman Championship se uskuteční 18. srpna od 14 hodin v Městském parku Michalov v Přerově, vstupné je dobrovolné.

Současní profesionální strongmani jsou bezpochyby nejsilnější muži napříč silovými sporty. Nikde jinde nenajdete někoho dalšího, kdo je schopný zvednout okolo čtyř set kilogramů, vynést nad hlavu dvě stě kilo, běhat se zátěží 180 kilogramů v každé ruce či tahat na laně čtyřicetitunový kamion.

Mezi nejznámější jména a nejsilnější muže na světě patří v kategorii OPEN (bez horní váhové hranice) Eddie Hall, jenž drží světový rekord v deadliftu, když uzvedl rovných 500 kilogramů, Hafþór Júlíus Björnsson, známý také jako představitel Gregora Cleganea z populárního seriálu Hra o trůny, či Brian Shaw, který je s výškou 203 centimetrů a váhou blížící se 200 kilogramům opravdovým žijícím obrem.

Reklama

Doporučované