Hlavní obsah

Německá velká koalice v ohrožení: CDU/CSU nechtějí měnit koaliční dohodu

Foto: Seznam Zprávy

Přinášíme nový přehled středoevropských událostí, které nás zaujaly.

Reklama

Přinášíme pravidelný autorský výběr ze středoevropského dění. Tentokrát jsme vybírali z událostí, které nás zaujaly během víkendu a v pondělí 2. prosince.

Článek

Dopravní chaos

Vlaková, letecká i silniční spojení nabírala v pondělní ráno v Maďarsku zpoždění. Důvodem je mokrý sníh, který v noci zemi zasypal. Sněžilo hlavně na severu a východě země, na západě pršelo. Situace je komplikovaná na železnicích, dálnicích i přímo v Budapešti. V hlavním městě napadlo několik centimetrů sněhu, chybí ale pracovníci na jeho odklízení a dopravní situace omezila městskou hromadnou dopravu.

Velká koalice v ohrožení - CDU/CSU koaliční dohodu měnit nehodlají

Nečekaný triumf kritiků velké koalice ve volbách předsednického dua SPD uvolnil lavinu reakcí. Politici CDU a bavorské CSU zvolení dvojice Saskia Eskenová – Norbert Walter-Borjans do čela sociálních demokratů komentovali lakonicky: Koaliční dohoda se radikálně přepisovat nebude. S revizí smlouvy v polovině společného vládnutí přitom samotná smlouva počítá.

Právě tak zní požadavek nových lídrů SPD, jejichž mandát musí tento týden potvrdit ještě stranický sjezd. Jeho delegáti by teoreticky mohli potvrdit odchod formace z vlády velké koalice. Šéf berlínského studia ARD Ulrich Deppendorf mezitím zpochybnil mandát nově zvolených předsedů s tím, že pro ně hlasovala jen čtvrtina členské základny „chřadnoucí” sociální demokracie.

PŘEHLED STŘEDOEVROPSKÉHO DĚNÍ Z 28. LISTOPADU 2019

Slovenská mafie

Další podrobnosti z mafiánského podsvětí pronikly díky médiím ke slovenské veřejnosti. Denník N zveřejnil deset let starou nahrávku ze schůzky někdejšího generálního prokurátora Dobroslava Trnky s Jánem Počiatkem, někdejším ministrem financí ve vládě Roberta Fica. Ministr s prokurátorem řeší, jak nejlépe zamést pod koberec kauzu emisních povolenek, ve které slovenský stát přišel o 13 milionů eur.

Kameru, která schůzku nahrávala, instaloval byznysmen Marián Kočner, který čelí řadě obvinění, včetně objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka. Nahrávka se našla v Kočnerově archivu při vyšetřování Kuciakovy vraždy.

„Nezastrašíte nás!”

Ve Varšavě a dalších desítkách polských měst v neděli demonstrovaly tisícovky lidí, mezi nimi hlavně soudci a právníci. Pobouřil je trest pro olštýnského soudce Pawła Juszczyszyna, který nedávno nařídil polskému parlamentu zveřejnění jmenného seznamu nominací do Státní soudcovské rady. To parlament navzdory platnému rozsudku odmítá. Co je na seznamu? Jména soudců, kteří navrhli své kolegy do Soudcovské rady, již zreformovala a personálně kompletně přeobsadila vládnoucí strana Právo a spravedlnost.

Ministr spravedlnosti, který zároveň plní i funkci generálního prokurátora, vzápětí degradoval Juszczyszyna z okresního na obvodní soud a soudce navíc nejméně měsíc nemůže soudit. Ohrozil prý základy systému. Nedělní demonstrace na jeho podporu měly jedno hlavní heslo: „Nezastrašíte nás!”

Válka u FPÖ - Strache do strany nepatří!

U Svobodné strany Rakouska (FPÖ) se množí hlasy volající po ukončení stranického členství někdejšímu šéfovi formace Heinzu-Christianu Strachemu. Ten se podle některých svých partajních kolegů tak zdiskreditoval, že je jeho pokračování pod „vlajkou” FPÖ neúnosné. Právě tak to ve svém statusu na Facebooku zformuloval bývalý ministr vnitra Herbert Kickl. Dalším sdílením ho podpořil nový předseda FPÖ a někdejší neúspěšný kandidát v prezidentských volbách Norbert Hofer. Heinz-Christian Strache podle Neue Kronen Zeitung tlak na svou osobu interpretuje coby strach současného vedení FPÖ. Sám Strache cítí velkou podporu veřejnosti, která prý podle něj dál roste.

Reklama

Doporučované