Hlavní obsah

Německo chce bránit vlastní firmy před čínskými nájezdníky. Státní fond bude nakupovat akcie

Němci se skrze státní fond chtějí bránit čínskému a jinému zahraničnímu kapitálu.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Německo plánuje do konce letošního roku schválit zákony o vzniku státního fondu. Ten má nakupovat podíly v důležitých průmyslových firmách. Má je tím chránit před převzetím čínskými a dalšími zahraničními investory. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Článek

Ministr hospodářství Peter Altmaier navrhl vznik fondu v únoru v rámci nové průmyslové strategie zaměřené více na ochranu firem. Podle tří zdrojů vláda nyní pracuje na návrhu zákona, aby fond mohl být zřízen a mohl začít fungovat v příštím roce.

Základní myšlenka je taková, aby státní investiční fond spolupracoval se soukromým sektorem při nákupu firemních podílů s cílem odvrátit nevítaná převzetí. V minulosti se Německo zdráhalo definovat své státní zájmy, to se však podle jednoho z vládních úředníků mění. Podle něj se ukázalo, že už není možné nechat vše na tržních silách, a to znamená větší ochranu od státu.

V ideálním případě by fond měl koupit podíl spolu se soukromým investorem, uvedl zdroj. Vláda určitě nemá v plánu zasahovat do rozhodování o běžné denní činnosti podniku. Není to o tom, aby se stát stal podnikatelem.

Německo bylo dlouho horlivým obhájcem volného trhu a po desetiletí němečtí politici navazují na tzv. ordoliberální principy poválečného ministra hospodářství Ludwiga Erharda, který tvrdil, že o vítězích a poražených by měl rozhodovat volný trh a stát by měl jen poskytnout rámec pro spravedlivou konkurenci.

Nyní však musí Berlín odpovědět na státem řízenou přeměnu Číny od zákazníka ke konkurentovi a hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa, že zavede obchodní sankce a zvýší cla.

Změny v Německu také přicházejí v době, kdy Evropská unie jako celek znovu zvažuje průmyslovou strategii bloku a vztahy s Čínou kvůli rostoucím investicím čínských státních podniků do důležitých sektorů. Evropská komise vyzvala Unii, aby podpořila její myšlenku omezení čínských firem a představitelé EU by měli o tomto bodě jednat tento týden na summitu v Bruselu.

Altmaier v únoru po představení průmyslové strategie Německa na příští desetiletí uvedl, že důležitými sektory jsou ocel a hliník, chemikálie, strojírenství, optika, auta, zdravotnické vybavení, zelené technologie, obrana, letectví a 3D tisk.

Za společnosti, jejichž přežití považuje za rozhodující pro ekonomiku jako celek, označil Deutsche Bank, ThyssenKrupp, Siemens a velké německé automobilky. V rozhovoru s agenturou Reuters dodal, že jeho cílem je ochránit globální konkurenceschopnost německých průmyslových firem a jejich vedoucí postavení v technologii v příštích desetiletích.

Reklama

Související témata:

Doporučované