Hlavní obsah

Německý soud rozhodl, že hubení kohoutů v chovech na vejce je v pořádku. Zabije se jich 45 milionů ročně

V Německu zplynují až 45 milionů nechtěných mladých kohoutů.Video: Eva Soukeníková

 

Reklama

V Německu likvidují miliony samečků kuřat, jsou „zbyteční” při produkci vajec. Tamní soud povolil pokračování v této praxi.

Článek

Asi 45 milionů nechtěných kuřat zemře ročně jen v Německu, stejné praktiky jsou ale běžné po celém světě. Kohouti nenesou vejce, a tak jsou v potravinářském průmyslu považováni za nadbytečné kusy.

Německé soudy nyní povolily likvidaci samečků v chovech, které se specializují na produkci vajec. Soud nicméně prohlásil, že obchodní zájmy nejsou dostaetčným důvodem pro zabíjení zvířat, a tak by měla být co nejdříve vyvinuta technologie, jak pohlaví kuřete zjistit už ve vajíčku.

Například ve Velké Británii zabíjejí nechtěná kuřata použitím netečného plynu, který samečky zabije během dvou minut. Je ovšem také povoleno je utopit.

Britská organizace pro ochranu zvířat Animal Aid odhaduje, že v zemi zemře asi 30 milionů den starých kuřat každý rok. Světově se počet pohybuje okolo 2,5 miliardy jedinců.

„Rozhodnutí je velké zklamání, vzhledem k tomu, že technologie na rozpoznání pohlaví již existuje, opět vyhrály ekonomické zájmy nad dobrem,” prohlásila Tor Baileyová z Animal Aid.

V Německu se v roce 2016 Zelení snažili zakázat zabíjení kuřat, parlamentem ovšem návrh neprošel. Nyní je proti zabíjení i ministryně zemědělství Jula Klöcknerová. Lipnický soud ovšem nařídil, že dokud nebude daná technologie k dispozici, zabíjení povoluje.

Reklama

Doporučované