Hlavní obsah

Němečtí lékaři dali zelenou převozu Navalného. Nízký cukr není diagnóza

Foto: Profimedia.cz

V Novosibirsku se kvůli Navalnému konají protesty. Na snímku muž s cedulí „Kdo otrávil Navalného?“

Reklama

Zatímco oficiální ruské zdroje popisují možnost převozu ruského opozičního politika Navalného, který skončil v omské nemocnici s podezřením na otravu, jako riskantní, němečtí lékaři hovoří jinak.

Článek

Speciální tým německých lékařů vyslaný na zkontrolování stavu Alexeje Navalného v Omsku rozhodl, že je pacient schopen transportu do Berlína. Podle ruské agentury TASS ale prý společné konzilium lékařů z Ruska a Německa dospělo k závěru, že převoz ruského opozičního politika by byl nyní příliš riskantní.

Podle vedoucího lékařů omské nemocnice Alexandra Murachovského zůstane Navalnyj v Omsku, dokud se jeho stav nestabilizuje. Navalnyj není podle lékařů v ohrožení života, ale zůstává v umělém spánku, informoval dále podle agentury Reuters jeden z lékařů sibiřské nemocnice.

Záchranné letadlo, které vypravila organizace Cinema for Peace, přistálo v Omsku v pátek ráno. Přicestovali s ním i němečtí lékaři, kteří podle mluvčího Kremlu dostali pozvání od ruských kolegů do nemocnice v Omsku na konzultace o Navalného léčbě.

Lékaři v nemocnici v Omsku zatím nenašli stopy jedu v těle Navalného. Právě se symptomy otravy byl v Omsku jeden z nejznámějších kritiků Vladimira Putina hospitalizován.

Navalnyj v posledních letech opakovaně odsuzoval korupci v zemi a jako organizátor protivládních protestů se často dostával do potíží. Lékařské vyšetření ve svých zemích už nabídla například kancléřka Angela Merkelová nebo francouzský prezident Emmanuel Macron.

Povolení prohlédnout Navalného dostali jako první lékaři z Německa, kteří by ho měli z Omsku dostat, prozradil podle německého Zeit Navalného známý Leonid Volkov. Znovu se tak objevila naděje, že by se Navalnyj skutečně mohl dočkat převozu na kliniku Charité v Berlíně. „Nyní jsme trochu optimističtější,“ řekl Volkov. „Od řešení jsme ale stále daleko.“

Podle omské nemocnice a jejího ředitele Alexandera Murachowského trpí Navalnyj metabolickou poruchou, jejíž symptomem je dle něj nízká hladina cukru v krvi. Krátce nato však lékařka Navalného Anastassija Wassiljewa tweetovala, že nízká hladina cukru v krvi a metabolická porucha nejsou diagnózou, nýbrž popisem stavu a hladina cukru v krvi Navalného navíc byla v normě. „Zase nás ukazují jako idioty: používáme obecná inteligentní slova, ale diagnostikovat příčinu kómatu nedokážeme,“ napsala.

Reklama

Související témata:

Doporučované