Hlavní obsah

Neměli už nikdy chodit, dostali šanci. Tisíce pacientů však na ni nedosáhnou

Záhady Josefa Klímy: Neměli už nikdy chodit, díky robotickému stroji dostali šanci. Tisíce pacientů však na léčbu nedosáhnou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Léčba robotickým přístrojem, který učí mozek, aby si znovu zapamatoval schémata chůze, je v Česku jen těžko dostupná.

Článek

Patnáctiletá Katka a dvacetiletý Samuel. Dva mladí lidé, dva odlišné případy, které vypadaly podle lékařů jako beznadějné. Oba dva totiž měli skončit jako „ležáci“. Bez vidiny toho, že se jednou postaví na své nohy. Oba dva ale touží po tom znovu chodit. A dost možná se jim to i jednou povede.

„Pro mě by to znamenalo, že jsem dosáhla svého cíle. Že prostě už jsem na konci nějaké životní etapy. Jakože konec. Dokázala jsem to,“ říká patnáctiletá Katka, která trpí dětskou mozkovou obrnou.

Oproti tomu Samuel ještě před pár lety chodil. Ale kvůli autonehodě, kdy měl vážně poškozený mozek a několik týdnů bojoval o holý život, schopnost chůze ztratil.

Oba dva, jak Katka, tak Samuel, se po nikdy nekončících cvičeních a rehabilitacích dostali na neurorehabilitační kliniku v Praze. Právě tady mají k pacientům poněkud jiný přístup. Mají tady přístroj Lokomat – robotický přístroj nové generace, který učí mozek, aby si schémata chůze znovu zapamatoval.

Díky tomuto přístroji se vytváří nové spoje v mozku právě pro tuto schopnost. A oba dva se díky tomuto přístroji skutečně výrazně posunuli. Existuje ale plno pacientů, kteří se na tuto terapii nikdy nedostanou, ačkoliv by i jim mohla pomoci a zlepšit vyhlídky na normální život.

Proč je léčba na Lokomatu pro mnohé z pacientů nedostupná, jak přesně dokáže lidem pomoci a jak je těžké se u nás na tuto terapii dostat, zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované