Hlavní obsah

Nemocnice, byty i škola. Praha ukázala Babišovi, jak má vypadat čtvrť pro úředníky

Tak by měla vypadat podle vedení Prahy úřednická čtvrť v Letňanech.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vedení Prahy představilo premiérovi Andreji Babišovi svoji představu úřednické čtvrti v Letňanech.

Článek

Vedení pražské radnice má svůj plán na výstavbu nové čtvrti v Letňanech, kam chce premiér Andrej Babiš umístit administrativní komplex pro tisíce vládních úředníků.

Ve středu však primátor a radní Babišovi při schůzce ukázali, že jenom budovy pro úředníky ministerstev tu mít nechtějí.

„Namísto úřednického ghetta jsme přišli s návrhem nové čtvrti, ve které bude moderní nemocnice, vysoký podíl bydlení, škola, park a administrativní kapacity,“ prohlásil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

V nemocnici, která má být na pozemcích o rozloze 15 hektarů, by bylo zhruba 950 lůžek. Podle návrhu se do jejích prostor má přestěhovat současná Nemocnice Na Bulovce.

„Je to zatím pouze taková vize, neříkám, že a priori špatná, ale je třeba to rozpracovat a řešit do detailu,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Park a zhruba padesát bytových domů naplánovala Praha vedle nemocnice. Celkově počítá s tím, že by tu bylo asi 1300 nových bytů.

Andrej Babiš po schůzce s primátorem Zdeňkem Hřibem. Video: Seznam, Seznam Zprávy

Pražský magistrát s tímto návrhem přišel, protože se mu nelíbilo, že v Letňanech měly být jen budovy pro úředníky. Tento plán kritizoval i pražský Institut plánování a rozvoje.

„Do vládní čtvrti se zdaleka nepřestěhují všichni státní úředníci, mnoho schůzek se bude i nadále odehrávat v centru města. Úředníci by se tak museli neustále přesouvat,“ uvedl jeho mluvčí Marek Vácha.

Ve vládní čtvrti v Letňanech by mělo pracovat 10 tisíc lidí. Až šestipodlažní budovy mají být podle návrhu Prahy vedle nemocnice. Postavit by se mohly na pozemku o rozloze 35 tisíc metrů čtverečních.

Praha má ale podmínku. Chce, aby stát výměnou za pozemky financoval dostavbu vnitřního městského okruhu. Jeho stavba se odhaduje na zhruba 60 miliard korun.

„Domluvili jsme se na tom, že do čtrnácti dnů dáme komplexní nabídku k transakci s magistrátem. Pokud by k transakci došlo, tak Praha požaduje, aby byla vypsána dvoukolová mezinárodní architektonická soutěž, s čímž nemáme problém,“ řekl premiér Andrej Babiš.

Vedení Prahy by navíc chtělo od státu získat budovu karlínských kasáren. „Do nich by bylo možné po rekonstrukci přesunout úředníky z nákladného pronájmu ve Škodově paláci,“ doplnil Hřib.

Městu v roce 2028 skončí v paláci nájem a do té doby musí vyřešit, kam svoje lidi přesune. Karlínské kasárny nyní vlastní Ministerstvo spravedlnosti.

Letňany nápad vítají

První místostarosta Prahy 18 Pavel Sehnal (ODA/Krásné Letňany) uvedl, že záměr je pro městskou část výhodný, ale musí se vyřešit řada otázek, jako je doprava, parkování a vliv na místní obyvatele.

„Pro Letňany je to dobrá zpráva, že zde vznikne dle slov pana Babiše asi 10 tisíc pracovních míst. Skutečnost, že zde bude i sídlo státních institucí, posílí prestiž naší městské části,“ uvedl v prohlášení. Nová místa nicméně v areálu vzniknout nemají, má jít o přesun stávajících úředníků.

Místostarosta také uvedl, že radě a zastupitelstvu městské části předloží návrh na zpracování nového plánu územního rozvoje, který by s vytvořením čtvrti počítal a zapracovaly by se do něj jak představy státu, tak hlavního města.

Reklama

Doporučované