Hlavní obsah

Nemocnice v Ústeckém kraji nemají lůžka, dva pacienty daly převézt

Foto: David Neff

Ilustrační snímek.

Reklama

Z nemocnic v Ústeckém kraji kvůli nedostatku lůžek intenzivní péče přepravily vrtulníky dva pacienty s koronavirem do jiných zařízení.

Článek

Jednoho nemocného převezl ve středu z Ústí nad Labem do Vsetína, druhý dnes letěl z Žatce na Lounsku do Ostravy. ČTK to dnes řekli mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf a mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jana Mrákotová. „Důvody jsou kapacitní. V minulých týdnech jsme mohli pomáhat my, nyní už jsou mnohdy lůžka naplněná, a o pomoc tak žádají naše zařízení. Převozy mimo kraj se řeší podle aktuální situace, pokud jsou naše kapacity v momentě potřeby plné,“ uvedla Mrákotová.

Podle Volfa převoz čeká několik pacientů. „Včera (ve středu) byla možnost převozu pacientů z Ústeckého kraje aktivována u Národního dispečinku intenzivní péče cestou krajského koordinátora,“ řekl Volf. Připomněl, že o převoz pacientů musí požádat koordinátor Národní dispečink pokaždé.

Ministerstvo zdravotnictví na svém webu uvádí, že je v Ústeckém kraji volných 11 procent lůžek na covidových jednotkách intenzivní péče (JIP) a odděleních anesteziologie a resuscitace (ARO). Nejsou však volné žádné přístroje ECMO, v kraji jsou tři.

Pomoci by mohlo Německo, s Ústeckým krajem sousedí spolková země Sasko. Německo chce prověřit všechny možnosti jak České republice s covidovými pacienty pomoci. České nemocnice ale podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím situaci zvládají, takže není jisté, zda bude nutné lůžka v sousední zemi využít. Premiér ale připustil, že tuzemská kapacita lůžek pro pacienty s potřebou intenzivní péče už je velice malá.

Reklama

Doporučované