Hlavní obsah

Netflix stáhl epizodu pořadu Patriot Act, ve které herec kritizoval Saúdskou Arábii za vraždu Chášakdžího

V odstraněné epizodě je kritika Saúdské Arábie za vraždu novináře Džamála Chášakdžího.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Americká internetová televize Netflix ze své nabídky v Saúdské Arábii stáhla jeden díl seriálu Patriot Act s Hasanem Minhajem.

Článek

Firma vyhověla stížnosti saúdskoarabských úřadů. V odstraněné epizodě je kritika Saúdské Arábie za vraždu novináře Džamála Chášakdžího.

Obsahem oficiální stížnosti saúdskoarabské komise pro komunikace a informační technologie je údajné porušení kybernetického zákona.

Podle listu Financial Times Netflix potvrdil, že epizoda není v nabídce od minulého týdne. „Podporujeme uměleckou svobodu na celém světě a tuto epizodu jsme v Saúdské Arábii stáhli na základě odůvodněného právního požadavku,“ stojí v prohlášení Netflixu.

V seriálu vystupuje americký herec Hasan Minhaj a v dané epizodě říká, že je vhodný čas přehodnotit vztahy se Saúdskou Arábií. „A myslím to jako muslim a jako Američan,“ dodává. Kritizoval království také za vedení války v Jemenu a označil Saúdskou Arábii za autokratický režim.

Motiv pro vraždu novináře Chášakdžího? Chtěl vytvořit digitální odboj. Saúdové jeho zprávy četli

Osobností roku časopisu Time jsou novináři v čele se zavražděným Chášakdžím

Chášakdží byl zavražděn loni na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Saúdská Arábie z vraždy obvinila 11 lidí, avšak odmítá obvinění, že ji nařídil korunní princ Muhammad bin Salmán. Chášakdží žil poslední rok života v USA a psal pro list The Washington Post. Komentátorka tohoto listu Karen Attiahová označila rozhodnutí Netflixu za skandální.

„Hasan Minhaj v Patriot Act působil jako důrazný, čestný a zábavný hlas vzdorující Saúdské Arábii a Muhammadovi bin Salmánovi po Chášakdžího vraždě. Poukázal také na Jemen. Je skandální, že Netflix stáhl jednu z epizod, v níž je kritika Saúdské Arábie,“ napsala Attiahová na Twitteru.

Chášakdží do svého odjezdu ze Saúdské Arábie působil jako poradce královské rodiny. Organizace Reportéři bez hranic řadí Saúdskou Arábii na žebříčku posuzujícím svobodu tisku mezi 180 státy na 169. místo.

Reklama

Doporučované