Hlavní obsah

Neuznaný gól při derby. Kamery v Edenu jsou, ale UEFA by musela poslat svůj kamion

V Edenu mají nainstalovanou gólovou technologii, kterou ale využívají jen v evropských pohárech.Video: David Janeczek

 

Reklama

Nedělní 288. derby pražských „S“ skončilo 2:0 pro Slavii, sešívaní ale vstřelili hned tři regulérní branky. Rozhodčí však míč několik desítek centimetrů za brankovou čárou neviděli. Přitom na stadionu v Edenu mají nainstalovanou gólovou technologii. Ligová fotbalová asociace se ale vydala cestou asistenta u videa, který by měl v české lize začít fungovat od začátku jarní části soutěže.

Článek

Poslední vzájemný souboj mezi Slavií a Spartou výrazně ovlivnili rozhodčí, kteří domácím v Edenu neuznali jednu branku a navíc - patrně nesprávně - ani nevyloučili obránce Slavie Jana Bořila.

Po 288. derby začaly znovu sílit požadavky po okamžitém zavedení asistenta u videa. Tedy projektu, který se nyní v nejvyšší české soutěži testuje. Například v německé Bundeslize fungují videorozhodčí od začátku sezony bez většího testování.

„Do konce podzimní části ligového ročníku bychom chtěli alespoň jeden zápas odřídit společně s asistentem u videa. Tento systém nyní testujeme v online provedení v Juniorské lize,“ uvedl ředitel komunikace Ligové fotbalové asociace (LFA) Daniel Hajný.

Brankovou čáru hlídá v zápasech evropských pohárů goal line technology, která je nainstalována také na stadionu v Edenu, neboť Slavia se v letošní sezoně probojovala do základní skupiny Evropské ligy.

Pod stropem stadionu v Edenu je nainstalováno čtrnáct kamer, které pomáhají rozhodčím zjistit, zda míč prošel brankovou čárou.

Kdyby se na začátku sezony shodly všechny ligové kluby na tom, aby se goal line technology použila v derby, tak v tom zřejmě nebyl větší problém. Stačilo by, aby LFA požádala vedení evropského fotbalu o jednorázovou licenci na užití gólové technologie pro derby.

„V současnosti finišujeme s testováním videorozhodčích, takže jsme nad gólovou technologií neuvažovali. Navíc videorozhodčí nebude hlídat pouze brankovou čáru ale také ofsajdové postavení nebo nedovolené zákroky uvnitř pokutového území,“ vysvětlil Petr Mlsna, místopředseda Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR (FAČR).

Reklama

Doporučované