Hlavní obsah

Newyorská radní usiluje o zákaz kontroverzní delikatesy, kterou už postavili mimo zákon v Kalifornii

Na játrech foie gras si v budoucnosti Newyorčané možná nepochutnají.Video: Reuters

 

Reklama

Prodej jater foie gras bude možná v New Yorku protizákonný. Ptáci, ze kterých játra pocházejí, se překrmují a při růstu je omezen jejich pohyb, aby byla co největší. Podle navrhovatelky zákona nejsou játra foie gras běžnou součást jídelníčku Newyorčanů a nabízí je minimum restaurací.

Článek

Prodej ztučnělých kachních jater foie gras, často považovaných za delikatesu, možná bude v americkém městě New York postaven mimo zákon. Usiluje o to radní Carlina Riverová, podle které jde o týrání zvířat. Porušení zákona by podle ní mělo být potrestáno pokutou až 1000 dolarů (v přepočtu asi 22 tisíc korun) a rokem vězení.

„Foie gras nejsou běžnou součástí jídelníčku obyvatelů New Yorku. Nabízí je méně než jedno procento všech newyorských restaurací. Je to skutečně luxusní zboží," uvedla Riverová. Radní Justin Brannan serveru New York Post řekl, že návrh zákona podporuje, protože proces výroby foie gras je podle něj hrůzný a krutý.

Játra foie gras jsou považována za luxusní pochoutku. Vznikají překrmováním vodních ptáků, především hus a kachen, kukuřicí a omezováním jejich pohybu. Vlivem tohoto zacházení se jejich játra zvětšují, část tkáně je nahrazena tukem a játra tak získávají žlutou barvu. Metodu odsuzuje například organizace na ochranu zvířat PETA a označuje ji za krutou.

Návrh zákona přichází poté, co americký Nejvyšší soud potvrdil podobný zákon, podle nějž je výroba a prodej foie gras v Kalifornii zakázán. Kontroverzní pochoutku ze své nabídky také stáhl například řetězec obchodních domů Selfridges.

Reklama

Související témata:

Doporučované