Hlavní obsah

Newyorský guvernér Cuomo rezignoval kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování

Foto: Profimedia.cz

Odpůrci bývalého newyorského guvernéra Andrewa Cuoma před jeho kanceláří v New Yorku.

Reklama

aktualizováno •

Newyorský guvernér Andrew Cuomo obvinění z možného sexuálního obtěžování neustál a na tiskové konferenci dnes oznámil svou rezignaci. Na postu ho nahradí poprvé v historii žena.

Článek

Člen Demokratické strany a guvernér New Yorku Andrew Cuomo, který čelí obviněním ze sexuálního obtěžování několika žen, dnes v televizním projevu oznámil, že rezignuje. Úřad opustí během 14 dnů. „Nejlepší možný způsob, jak mohu pomoci, je, když odstoupím a nechám všechny dále pracovat,“ řekl.

Rozhodnutí demokratického guvernéra přišlo ve chvíli, kdy mu hrozilo odvolání poté, co prokuratura zveřejnila zprávu, v níž vyšetřovatelé prezentovali závěr, že Cuomo sexuálně obtěžoval 11 různých žen. Ty prý byly terčem nežádoucích doteků, polibků a poznámek sexuální povahy. Cuomo všechna obvinění popírá.

Na postu guvernéra ho vystřídá demokratka Kathy Hochulová, která jeho rozhodnutí podpořila. „Rozhodl se správně a v nejlepším zájmu všech občanů New Yorku,“ cituje její tweet americká CNN. Hochulová se tak stane první ženou v této funkci.

Přestože Cuomo již dříve uvedl, že jeho chování bylo ne vždy zcela korektní, obvinění ze sexuálního obtěžování popírá. „Jsem bojovník a můj instinkt mi říká, že bych měl dále bojovat, protože opravdu věřím, že se jedná o politicky motivované jednání. Jsem toho názoru, že je to nespravedlivé, nepravdivé a myslím si, že démonizace chování není pro společnost udržitelná,“ cituje jeho slova britská BBC.

63letý Cuomo čelil rostoucímu tlaku na to, aby odstoupil, od začátku zveřejnění zprávy. K rezignaci ho vyzvaly prominentní figury z Demokratické strany. Mimo jiné prezident Joe Biden a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Reklama

Doporučované