Hlavní obsah
Online

Jeden z policistů obviněných ze smrti Floyda byl propuštěn na kauci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Demonstrace, vyvolané smrtí Afroameričana George Floyda, nadále pokračují. Protestující proti policejnímu násilí a rasismu požadují změnu financování policie. Dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Bratr George Floyda Philonis vystoupil ve středu před právním výborem americké Sněmovny reprezentantů, který se na mimořádné schůzi zabýval návrhy na policejní reformy. „George Floyd si nezasloužil zemřít kvůli 20 dolarům,“ řekl mimo jiné Philonis Floyd.

- Jeden ze čtyř policistů, kteří jsou obviněni ze zavinění smrti Afroameričana George Floyda, byl propuštěn z vězení na kauci. Thomas Lane je obviněný z napomáhání a podněcování k trestnému činu vraždy druhého stupně. Kauce v případě Lanea činila podle stanice ABC 750 tisíc dolarů, propuštěn byl ve středu odpoledne místního času. Policista bude podle rozsudku nadále monitorován, nesmí nosit zbraň a nesmí znovu působit v bezpečnostních složkách.

- Téměř 1300 bývalých činitelů amerického ministerstva spravedlnosti požaduje vyšetření role ministra spravedlnosti Williama Barra při zákroku policie proti nenásilnému protestu na Lafayettově náměstí před Bílým domem z minulého týdne. Někdejší činitelé v dopise adresovaném generálnímu inspektorovi ministerstva spravedlnosti Michaelu Horowitzovi píší, že mají „hluboké obavy ohledně jednání ministerstva a ministra spravedlnosti Williama Barra při reakci na celostátní legální shromáždění na protest proti systémovému rasismu, který sužuje tuto zemi po celou její historii“.

  • Americký generál lituje, že byl s Trumpem, když se fotil s biblí

    Nejvýše postavený činitel americké armády Mark Milley dnes prohlásil, že udělal chybu, když na začátku června doprovodil prezidenta Donalda Trumpa na cestě z Bílého domu do nedalekého kostela, kde se prezident nechal krátce fotografovat s biblí v ruce. Celé akci předcházel rázný zásah pořádkových sil proti převážně nenásilné demonstraci na zdejším náměstí Lafayette Square. Milley řekl, že jeho přítomnost „vyvolala dojem, že armáda je zapojena do domácí politiky“, napsala agentura AP.

    „Neměl jsem tam být,“ řekl ve vzkazu čerstvým absolventům Univerzity národní obrany (NDU) Milley, který předsedá orgánu, v němž zasedají špičky americké armády.

  • Amazon vyhlásil moratorium pro rozpoznávání obličejů policií

    Americký technologický gigant Amazon vyhlásil roční zákaz využívání jeho programu na rozpoznávání obličejů policií. Společnost tento krok v prohlášení zdůvodnila mimo jiné tím, že toto moratorium poskytne Kongresu Spojených států dostatek času na přijetí zákonů, které by nasazení této technologie regulovaly.

    Program Amazonu nazvaný Rekognition je schopen díky systému umělé inteligence rychle porovnat snímky například z kamer či fotoaparátu s databází osob, po kterých je vyhlášeno pátrání. Kritici v minulosti podle BBC upozorňovali, že systém má větší problémy s vyhodnocováním tváří černochů a příslušníků dalších menšin než bělochů, což může vést k zaujatosti a předsudkům. Amazon tehdy takové závěry odmítal. Nedávná smrt černocha George Floyda, který zemřel při zatýkání, a následná vlna demonstrací proti policejnímu násilí a rasismu tyto obavy ještě více podpořily.

    Svůj program na rozpoznávání obličejů přestala policii nabízet také společnost IBM.

  • Musíme přijít na to, jak tento systém změnit, říká basketbalista o USA

    „Systém ve Spojených státech není rozbitý. On byl prostě takto postaven. Jakmile pochopíme, že je to realita, musíme přijít na to, jak ho systematicky změnit,“ řekl o situaci v USA bývalý hráč NBA Jalen Rose, který se připojil k jinému slavnému hráči NBA LeBronu Jamesovi a založil neziskovou organizaci, která má pomoci s obranou hlasovacích práv.

  • Newyorská policie se změně rozpočtu nebrání, peníze chce na prevenci

    Komisař newyorské policie Dermot Shea v rozhovoru pro CNN uvedl, že se brání snížení rozpočtu newyorské policie, pokud ušetřené peníze zamíří do programů pro děti zabývajících se prevencí kriminality. „Myslím si, že je to boj se zločinem jiným způsobem,“ řekl v rozhovoru Shea.

  • Jeden z policistů, kteří byli u Floydova zadržení, byl propuštěn na kauci

    Jeden ze čtyř policistů, kteří jsou obviněni ze zavinění smrti Afroameričana George Floyda, byl propuštěn z vězení na kauci. Thomas Lane je obviněný z napomáhání a podněcování k trestnému činu vraždy druhého stupně. Kauce v případě Lanea činila podle stanice ABC 750 tisíc dolarů, propuštěn byl ve středu odpoledne místního času. Policista bude podle rozsudku nadále monitorován, nesmí nosit zbraň a nesmí znovu působit v bezpečnostních složkách.

  • Pelosiová při projednávání reformy policie doufá v Trumpovu „vnímavost“

    „Myslím, že je pro nás velmi důležité, abychom v co největší míře spolupracovali v rámci obou stran,“ řekla stanici CNN k novému návrhu zákona o reformě policie předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. „Doufám, že pokud se tak stane, bude k tomu prezident vnímavý. Nenechám se rozptýlit žádným z prezidentových tweetů,“ dodala Pelosiová.

  • Skončete s rasismem, objevilo se před policejní stanicí ve Filadelfii

    „Skončete s rasismem,“ napsali demonstranti na vozovku před policejní stanicí ve čtvrti Fishtown ve Filadelfii. Podobné nápisy se objevují napříč Spojenými státy v souvislosti se smrtí Afroameričana George Floyda.

  • Trumpův tým požadoval po CNN omluvu kvůli volebním průzkumům

    Tým úřadujícího prezidenta Donalda Trumpa požadoval po CNN omluvu za zveřejnění volebních průzkumů, ve kterých vede Trumpův soupeř v prezidentských volbách Joe Biden. „Pokud vím, tak je to poprvé za čtyřicetiletou historii CNN, kdy nám je vyhrožováno právními kroky, protože se některému z politiků nebo kampaní nelíbily výsledky průzkumů,“ píše výkonný prezident CNN David C. Vigilante.

  • Volte ty, kteří jsou proti policejnímu násilí a rasismu, vyzvala zpěvačka

    Známá zpěvačka Taylor Swiftová vyzvala své fanoušky, aby dali hlas těm, kdo bojují proti „policejní brutalitě a jakémukoliv druhu rasismu“. „Rasová nerovnost je hluboce zakořeněná v komunálních i státních vládách, to se musí změnit. V zájmu změny musíme volit ty, kteří budou bojovat proti policejní brutalitě a jakémukoliv druhu rasismu,“ cituje zpěvačku stanice ABC.

  • Vraťte se zpátky do svého bunkru, vzkázala starostka Trumpovi

    Prezident Donald Trump na Twitteru kritizoval guvernéra státu Washington Jaye Insleeho, kterého označil za „radikálně levicového“, a starostku Seattlu Jenny Durkanovou. Trump je vyzval, aby znovu převzali vládu nad svým městem, jinak „to udělá on sám“. „Tohle není hra. Tihle oškliví anarchisté musí být ihned zastaveni. Jednejte rychle,“ vyzval Trump politiky v reakci na protesty po smrti George Floyda. „Vraťte se zpátky do svého bunkru,“ reagovala na Twitteru Durkanová.

  • Americká fotbalová federace ruší zákaz pokleku při hymně

    Americká fotbalová federace po třech letech zrušila pravidlo, které zakazovalo klečet během státní hymny. „Ukázalo se, že toto rozhodnutí bylo špatné a bylo vzdálené od důležitého poselství Black Lives Matter,“ uvedla federace ve středu. Zákaz začal platit v únoru 2017, pět měsíců poté, co známá fotbalistka Megan Rapinoeová poklekla při hymně na znamení solidarity s hráčem amerického fotbalu Colinem Kaepernickem.

  • Trump obnovuje mítinky s voliči, příští pátek bude v Oklahomě

    Americký prezident Donald Trump oznámil, že příští týden obnoví předvolební mítinky přerušené kvůli pandemii nemoci covid-19. První uspořádá příští pátek ve městě Tulsa v Oklahomě, píše ČTK. Server Politico tento týden napsal, že Trump bude na shromážděních usilovat o posílení zřejmě hlavního motivu jeho nadcházející kampaně před listopadovými volbami hlavy státu, a to, že nese zodpovědnost za ekonomické zotavení po pandemii, jež uvrhla americkou ekonomiku do hluboké recese.

  • Demonstranti ve Virginii strhli sochu prezidenta Jeffersona Davise

    Demonstranti v Richmondu ve Virginii strhli sochu prezidenta Konfederace Jeffersona Davise, informovala agentura AP. V letech 1861–1865, tedy v době války Severu proti Jihu, byl prezidentem Konfederace. Demonstranti taktéž poničili sousoší v Portsmouthu, kde z konfederačního monumentu odstranili čtyři sochy.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy