Hlavní obsah

NHL bude jak z devadesátých let, fanoušci jsou na nohou

Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

NHL po roční odmlce povolila používat třetí sadu dresů. Design často sází na nostalgii, na scénu se vracejí dresy z 90. let.

Článek

V nové sezoně hokejové NHL ožijí vzpomínky na devadesátá léta. Kluby mají po roční odmlce znovu možnost využít i třetí sadu dresů. A řada z nich, které už kolekci představily, vsadily na retro styl. Do nejlepší ligy světa se tak znovu vrátí Mighty Duck of Anaheim nebo černý dres Vancouveru - jenž se vybaví fanouškům při vzpomínce na dominanci ruské rakety Pavla Bureho.

V minulé sezoně kluby využít alternativní dresy nemohly. Byl to totiž první ročník, ve kterém všechny týmy soutěže oblékala firma Adidas. Ta oblíbené sady zvládla vyrobit až pro novou sezonu. A je zřejmé, že část týmů v ní vsadí na nostalgii.

V dresech s tradičním kačerem, ve kterých kdysi váleli Teemu Selänne nebo Paul Karya, odehraje Anaheim patnáct domácích zápasů. Návrat tradičního černého dresu Vancouveru s letící bruslí si pak v anketě na internetu vyžádali přímo fanoušci. Ti v drtivé převaze 70 procent přehlasovali dva jiné historické návrhy.

Retro dresy oblékne také Arizona. Její třetí sada bude vycházet z designu, s jakým v roce 1996 klub do NHL vstoupil. Ústředním motivem je Kachina - bájná nesmrtelná bytost, ve kterou věřili původní obyvatelé oblasti pouště Arizona, kde klub sídlí. Zatím posledním klubem, který vsadil na variantu z devadesátých let, je New Jersey. Třetí sadu, na kterou se vrací zelené prvky, oznámili Devils zkraje tohoto týdne.

Existují ale samozřejmě také týmy, které vsadí na modernu. Tmavou třetí sadu dresů Caroliny budou zdobit dvě červené vlajky symbolizující hurikán, Columbus pro alternativní sadu zase využije logo s kanónem. Ten je pro Blue Jackets tradičním znakem. Symbolické výstřely z děla totiž na domácím stadionu oslavují každý gól.

Nový ročník NHL odstartuje 3. října. A dá se předpokládat, že retro dresy v nejbližších dnech oznámí i jiné týmy. Fanoušci jsou v očekávání, zda alternativní sadu vycházející z historie představí zejména Washington, Pittsburgh nebo Los Angeles.

Na design všech již představených retro dresů se můžete podívat ve videu nahoře, v následující fotogalerii si pro změnu můžete připomenout, v jakých dresech na přelomu století hrály v Tipsport extralize české týmy.

+4

Reklama

Doporučované