Hlavní obsah

Volání o pomoc a lidé na římsách. Video ukazuje dění krátce po příjezdu hasičů k hořícímu hotelu v Praze

Agentura AP zveřejnila video se záběry přímo ze záchranné akceVideo: AP

 

Reklama

Pražští hasiči byli u požáru v hotelu Eurostars David v centru metropole během tří minut. Náročný zásah popisuje jejich mluvčí Martin Kavka.

Článek

Na celkem 17 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů čekal velmi komplikovaný přístup do budovy hotelu Eurostars David. Náplavní ulice je totiž velmi úzká, viditelnost uvnitř navíc zhoršoval hustý kouř. Hasiči se proto před zplodinami chránili dýchacími přístroji. Uvnitř budovy nic neviděli, orientovali se pouze po hmatu.

Při zásahu z vnějšku budovy zachránili hasiči 13 lidí s pomocí žebříku, většinu z hostů ale evakuovali s vyváděcími maskami vnitřkem, což bylo vzhledem ke zraněním civilistů velmi komplikované.

Mluvčí pražských hasičů popisuje, jak byl zásah pro záchranáře náročný.

Tým hasičských vyšetřovatelů během neděle intenzivně spolupracuje s policií. Hasiči jsou stále na místě - prohledávají hotel a zjišťují přesnou příčinu vzniku požáru. Samotné vyšetřování by mohlo trvat i několik dnů.

Požár v pražském hotelu Eurostars David si vyžádal celkem čtyři oběti na životech. Dva lidé zemřeli v sobotu večer ještě před příjezdem hasičů. Dvě ženy pak podlehly těžkým zraněním ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze. Seznamu to řekl mluvčí VFN Michal Schneider.

Národnost prvních dvou obětí potvrdili policisté v neděli dopoledne. „Na místě během včerejšího požáru zemřel muž ze Spolkové republiky Německo, ročník narození 1996, a žena z Jižní Koreje, ročník narození 1997,” uvedl pražský policejní mluvčí Jan Daněk.

Mezi zraněnými, kteří zůstávají v nemocnici, jsou tři občané Nizozemska. Zraněni byli také jeden Turek a jeden Francouz. Dva hasiči, kteří se ve špatně přístupném prostoru propadli patrem, jsou podle HZS Praha v dobrém stavu a mimo ohrožení života.

Reklama

Související témata:

Doporučované