Hlavní obsah

Nic se neruší, čekáme na Karvinou a hrajeme dál, rozhodlo vedení ligy

Foto: Profimedia.cz

Karvinský stadion osiřel, všichni jsou v karanténě, ale vedení ligy počítá s tím, že se sem ještě v této sezoně ligové boje vrátí.

Reklama

Ligová fotbalová asociace stále bojuje o to, aby byly profesionální soutěže v tomto ročníku dohrány v plném rozsahu a formátu. A to nákaze několika hráčů Karviné navzdory. Restart skupiny o záchranu je plánován na 23. července.

Článek

Karvinský fotbalový klub je v karanténě kvůli tomu, že pozitivní test na covid-19 měli tři hráči a jedna další osoba, která v klubu pracuje. Navzdory tomu ještě Ligová fotbalová asociace, která soutěž řídí, dohrání sezony „neodpískala“.

Redakci Seznam Zpráv se podařilo získat informace ze zasedání Ligového výboru, který Ligovou fotbalovou asociaci exekutivně řídí. Následně je potvrdilo i oficiální komuniké.

Předseda LFA Dušan Svoboda a ředitel LFA Tomáš Bárta by v příštích dnech měli vykonat inspekční cestu do Karviné, kde se na místě seznámí se situací.

Jak se zjistilo na výboru, ani se totiž přesně neví, odkdy se dvoutýdenní karanténa, vyhlášená veřejně ve čtvrtek 2. července, vlastně počítá. Protože možná byla vyhlášena už o několik dní dříve. To bude třeba upřesnit.

Každopádně se počítá s tím, že nejpozději ve čtvrtek 16. července by měly být známy výsledky kontrolních testů celého karvinského týmu.

Na den následující, tedy na pátek 17. července, bylo svoláno ligové grémium za účasti všech 32 profesionálních klubů. Ty by se měly vyjádřit, jaký osud by soutěže potkal, pokud by byly v Karviné některé výsledky pozitivní nebo kdyby nastaly další komplikace.

Ligový výbor počítá s tím, že 23. července by se skupina o udržení, ve které je Karviná zařazena, znovu rozehrála. V této skupině zbývá sehrát dvě kola. A pak ještě baráž. To vše by se podle plánu LFA mělo zvládnout do 2. srpna. To je datum, které si minulé ligové grémium vytklo jako nejzazší hranici, dokdy lze hrát sezonu 2019/20, kterou nejen v Česku tolik zkomplikovala a protáhla pandemie viru covid-19.

Skupina o titul má skončit zítra, tedy ve středu 8. července, kdy by měl být po utkání Slavia-Sparta předán domácímu klubu pohár pro mistra ligy.

Dnes večer se odvetou Bohemians - Mladá Boleslav dohraje skupina o Evropu, vítěz dvojutkání, ve kterém „klokani“ v prvním duelu podlehli 0:3, by měl podle předepsaného programu vyzvat 5. tým skupiny o titul. A vítěz tohoto duelu by získal jako poslední český účastník právo startu v Evropské lize.

Druholigová soutěž by měla být ukončena 17. července, kdy je na programu dohrávka Třinec-Vlašim.

Pokud by všechny soutěže byly dohrány v plném rozsahu, sestupoval by 16. tým ligy, nahradil by ho vítěz druhé ligy. A prvoligové týmy z pozic 14 a 15 by hrály křížem baráž s druholigovými týmy z pozic 2 a 3.

Pokud by se ale první liga v celém rozsahu nedohrála, zpochybnilo by to vyřazovací boje o poslední pozici v Evropské lize, protože podle striktního výkladu řádů by měla být obsazena pátým celkem konečné tabulky skupiny o titul.

Také platí, že pokud by první liga nebyla kompletně dohrána, neměl by z ní nikdo sestupovat. A soutěž by měla být doplněna vítězem druhé ligy. A další ročník by se hrál v sedmnácti týmech.

Už se začalo spekulovat, že by v takovém případě byl připojen i tým osmnáctý.

Existuje i varianta, že zůstanou nedohrány I. i II. liga. Pak by podle řádů neměl v obou soutěžích nikdo sestupovat ani postupovat.

A pak je tu ještě jedna možnost: Dohraje se liga i se skupinou o záchranu, ale neuskuteční se baráž. Třeba proto, že už by se kvůli případným dalším posunům v čase dostala za datovou hranici 2. srpna. V takovém případě by z první ligy dva kluby sestoupily a nahradily by je dva nejlepší celky druhé nejvyšší soutěže.

Reklama

Doporučované