Hlavní obsah

Ničivá kombinace brexitu a koronaviru. Londýn musí jednat rychle

Foto: Profimedia.cz

Nový britský ministr financí Riší Sunak.

Reklama

350 miliard liber hodlá britská vláda napumpovat do těžce zkoušené britské ekonomiky. Záchranný balíček ministra financí Rišího Sunaka zaměstnavatelé i odbory vítají. Kabinet Borise Johnsona ale nejspíš bude muset jít ještě dál.

Článek

„Za války vlády utrácejí bez omezení. Teď mají také za povinnost mobilizovat své zdroje, aby zabránily katastrofě. Měly by být velkorysé. Měly by jednat ihned. Měly by jednat společně.“ Tak zní doporučení známého ekonomického komentátora Financial Times Martina Wolfa. Vypadá to, že se jím nový šéf britského ministerstva financí Riší Sunak řídí do puntíku.

Podle Sunaka Velká Británie v mírových dobách ještě takovou situaci nezažila. Podle konzervativního ministra je třeba opustit všechny ideologie a zbavit se ortodoxního smýšlení. Komplexní vládní balíček počítá s pestrou škálou opatření, od tříměsíční „pauzy“ pro britské majitele hypoték až po levné úvěry, za které bude ručit sama vláda. Z celkových 350 miliard liber tvoří 330 miliard právě zmiňované vládní garance. Ministerstvo financí počítá i s případnou státní záchranou firem, kterým by hrozil bankrot.

A těch může být podle posledního vývoje více než dost. Svaz UK Hospitality už varoval, že v britských restauracích, pubech, barech, hotelích a turistických zařízeních je v přímém ohrožení milion pracovních míst. Šéfka svazu Kate Nichollsová varovala, že pokud vláda nepřijme další kroky k ochraně těchto pracovních míst, začne propouštění. Okamžitě. Ozývají se ale i další sektory.

„Chápu, že lidé chtějí, abychom šli ještě dál, hlavně co se týče podpory zaměstnanců a zaměstnanosti. Ministr financí dal jasně najevo, že v příštích dnech po diskuzi se zaměstnavateli a odbory přijdeme s dalšími opatřeními,“ uvedl pro BBC státní tajemník na ministerstvu obchodu Alok Šarma.

Ten nevyloučil ani možnost přímých plateb nejhůře postiženým zaměstnancům s tím, že část pomoci britským podnikům má pamatovat na jejich pracovníky. Šéfka odborové centrály TUC Frances O’Gradyová vládu vyzvala, aby státní pomoc spojila s povinností dotyčných firem udržet pracovní místa i příslušnou úroveň platů.

Podle nového guvernéra Bank of England Andrewa Baileyho se v reakci na pandemii COVID-19 nedá vloučit vůbec žádné opatření, protože stav finanční nouze postupuje nesmírně rychlým tempem. Bailey britské zaměstnavatele vyzval, aby nespěchali s propouštěním a aby napřed zvážili nabídky pomoci pracovníkům vyplývající ze Sunakova balíčku. Bailey také důrazně vzkázal londýnské City, aby finanční instituce „zapomněly“ na tučné bonusy a dividendy, pokud by sáhly po státní pomoci.

Ani ve světle šíření nového typu koronaviru a odkladu dalšího kola vyjednávání s Evropskou unií o obchodní dohodě zatím Johnsonova vláda nepočítá s tím, že by požádala o prodloužení přechodného období, kdy Spojené království zůstává součástí evropského vnitřního trhu a platí mimo jiné stále volný pohyb osob. Pokud se nic nezmění, toto přechodné období, kdy se Británie dál řídí unijními pravidly, skončí posledním prosincovým dnem roku 2020.

Reklama

Doporučované