Hlavní obsah

Nikdy to nevzdávejte. Český hokejista se trápil v Kadani, teď válí za slavné Chicago

Jan Rutta se pro Seznam rozpovídal o své roli v Chicagu i strmém vzestupu kariéry. Podívejte se.Video: Adam Sušovský, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdybyste mu před pár lety řekli, že jednou bude hrát za Chicago Blackhawks, koukal by na vás jako na blázna. Dnes je Jan Rutta inspirací pro ostatní, že nikdy nemusí být pozdě. Ve 28 letech podepsal v NHL smlouvu na 2,3 miliony dolarů. Přitom to není tak dávno, co hrával hokej v Kadani.

Článek

Je mu osmadvacet let a ještě čtyři sezony nazpět hrál hokej v týmu, který se krčil na dně první ligy. Při cestách na trénink do Kadaně si obránce Jan Rutta několikrát v hlavě rozmýšlel, zda má tohle vůbec cenu.

To víte, že mělo…

Jan Rutta se během čtyř sezon z úplného dna prokousal přes Chomutov do extraligy, s reprezentací na mistrovství světa do Paříže a v minulé sezoně s Chicagem také do slavné NHL.

„Měl jsem loni smlouvu na jeden rok a šel jsem do sezony s tím, že tam chci něco dokázat, abych v Americe mohl zůstat. Měl jsem velkou motivaci a to mi pomohlo. Chtěl jsem hrát, co nejlíp to šlo. Bavilo mě dávat góly, bavilo mě vyhrávat. V tom to celé bylo,” říká dnes s úsměvem pro Seznam.cz Rutta.

Chicago si jej vyhlédlo na loňském šampionátu v Paříži. Se smlouvou na 925 tisíc dolarů se počítalo spíše s tím, že Rutta začne sezonu na farmě. Byl to přesně ten typ kontraktu, se kterým klub NHL nemá co ztratit.

Z českého obránce se nakonec vyklubalo jedno z největších překvapení sezony, Rutta byl v poměru cena/výkon hokejistou, jenž se doslova vyplatil. V NHL totiž odehrál nakonec 57 zápasů, v nichž si připsal 20 kanadských bodů (6 branek a 14 asistencí). Mezi českými hráči byl s průměrným ice timem 19:15 na zápas nejvytěžovanějším obráncem.

Co tedy stojí za strmým vzletem jeho kariéry?

„Už jsem tohle všechno (zahraniční angažmá) pustil z hlavy, vůbec jsem to neřešil. Asi to byla shoda nějakých věcí, hokej mě ale hlavně začal bavit a já mu začal dávat to, co jsem měl. A že je to škoda, že až takhle pozdě? Já myslím, že je štěstí, že vůbec,” usmívá se Rutta, jenž se v Praze připravuje na nový ročník. V něm si díky nové smlouvě vydělá 2,3 miliony dolarů.

Jestliže ještě loni jméno Jan Rutta ve hvězdami nabité kabině Chicaga nikdo neznal, v nové sezoně na něj budou spoléhat. Celý rozhovor s Janem Ruttou si přehrajte ve videu nahoře.

Podívejte se, jak v létě trénuje brankář hokejové reprezentace Dominik Furch.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované