Hlavní obsah

Nikulina v americkém vězení často navštěvují ruští diplomaté

Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin, jenž strávil rok a půl v pankráckém vězení a kterého v březnu vydala ČR do Spojených států, je zřejmě pro Rusko mnohem důležitější, než oficiálně připouští.

Článek

Už na Pankráci ho navštěvovali ruští diplomaté, kteří se snažili soudy přesvědčit, aby ho vydaly jim a ne Američanům. Nikulin dokonce v České republice neúspěšně požádal o politický azyl.

Americký server McClutchyDC.com nyní upozornil na to, že Nikulina hojně navštěvují ruští diplomaté také v tamním vězení. Tak často prý navštěvují jen dva uvězněné Rusy. Právě Nikulina a pak Marii Butinu, údajnou ruskou agentku, která se přes americkou střeleckou asociaci dostala až k lidem z okolí prezidenta Donalda Trumpa.

Americká média z aktivity ruských diplomatů dovozují, že by Nikulin skutečně mohl mít informace o ruských pokusech o ovlivňování americké politiky. Není přitom jasné, zda už Američanům nějaké informace poskytl.

Nikulinův americký právník přitom upozorňuje, že ruští diplomaté začali údajného ruského hackera navštěvovat ve stejné době, kdy byl v Británii zřejmě ruskými agenty otráven bývalý dvojitý agent Sergej Skripal s dcerou. Tato časová souvislost ale může být dána tím, že právě v té době Česko Nikulina do USA vydalo.

Podle dlouholetého pracovníka CIA, který se zabývá právě Ruskem a citují ho americká média, mají ruští diplomaté skutečně obavy a chtějí mít jistotu, že údajný hacker nepromluví.

Jevgenij Nikulin přitom v současné době ve vězení podstupuje psychiatrická vyšetření. V americkém vězení totiž opakovaně ničil svou celu.

Reklama

Doporučované