Hlavní obsah

Nizozemsko v šoku z vraždy právníka. Dotýká se to nás všech, nejsme drogový stát, řekl Seznamu tamní poslanec

Foto: Profimedia.cz

Tresty, které nizozemské soudy udělují za trestné činy spojené s drogami, jsou oproti jiným státům mírné.

Reklama

Jsme jako Kolumbie za Pabla Escobara. S odkazem na kdysi kartely ovládanou jihoamerickou zemi popsali nizozemští novináři svou domovinu. A to kvůli středeční vraždě právníka, který v ostře sledované drogové kauze zastupoval korunního svědka. „Je to nesmysl, děláme všechno, co můžeme, abychom dosáhli spravedlnosti. Je to neférové přirovnání,” řekl v rozhovoru pro Seznam nizozemský poslanec a bývalý prokurátor Chris van Dam ze strany Křesťanskodemokratická výzva.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý advokát Derk Wiersum, otec dvou dětí, vyšel ve středu ráno ze svého domu ve čtvrti Amsterdam-Buitenveldert a zamířil k autu. Ranní vzduch prořízlo několik výstřelů a svědci pak viděli z místa utíkat střelce ulicí Van Boshuizenstraat. Mohlo mu být okolo dvaceti let a měl na sobě černé oblečení s kapucí.

Policie teď po vrahovi intenzivně pátrá. V Nizozemsku jde o bezprecedentní čin, k vraždě právníka korunního svědka v jedné z nejsledovanějších drogových kauz v zemi nikdy nedošlo. Právním zástupcům a prokurátorům zapojeným do podobných případů byla po smrti jejich kolegy přidělena mimořádná ostraha.

Soudci, prokurátoři a právníci se podle poslance Van Dama ocitají v různých situacích. „Prokurátoři se pohybují vždy poblíž policie, takže toho ví víc. Víc se toho dozvědí, můžou na případné hrozby reagovat. Soudci naproti tomu jsou až na konci řetězce, musí pracovat s informacemi, které dostanou. Jsou to oni, kdo rozhodují o trestu. Soudci mají větší strach,” podotkl člen nizozemského parlamentu.

Právníci jsou podle něj spíše „osamělí vlci”, kteří pracují sami. „Je dobře, že se našli lidé, kteří se zvedli a řekli, že budou svědka zastupovat. Není možné, aby někdo zemřel a člověk, který i nadále potřebuje právní pomoc, ji nedostane. Jsem na tyto právníky pyšný, jsou si vědomi své zodpovědnosti,” dodal. Jedním z těch, kteří pomoc nabídli, je právník Peter Schouten. V pondělí uvedl, že se mu už ozvalo několik lidí s nabídkou, že budou střežit jeho bezpečí.

„Bývalý policista mi nabídl, že mi bude dělat osobního řidiče. Ozval se mi i člověk, který má zkušenosti s ochranou jedné z nejvyšších osob našeho soudního systému,” uvedl Schouten. Právník zatím žádné výhrůžky nedostal. „Nejsem ale naivní, uvědomuji si riziko, které hodlám podstoupit. Ať už budu korunního svědka zastupovat, nebo ne,” řekl pro nizozemský list Het Parool.

Bezpečí právníka nikdo nestřežil

Derk Wiersum, který se v oblasti trestního práva pohyboval od roku 2003, pracoval se svým kolegou jako zástupce korunního svědka Nabila B. v rozsáhlé kauze zvané Marengo. K vraždě právního zástupce korunního svědka došlo v Nizozemsku poprvé. „Hodně se mě to dotýká. Je to útok na právní stát, na nás všechny. Nejde o nic odděleného, týká se to nás všech,” řekl Van Dam, který před politickou kariérou působil 19 let jako prokurátor.

„Myslím si, že v tomto případě se stále učíme a stáváme se moudřejšími – tedy v tom umět si představit, co všechno se může stát. Tak či tak jsme byli naivní, což se už nikdy nesmí stát,” řekl Van Dam Seznamu.

Foto: Elvike Imelman

Chris Van Dam, nizozemský poslanec a bývalý prokurátor

Členové rodiny, právníci, soudci, bývalí klienti i korunní svědek se svou rodinou jsou z vraždy Wiersuma v šoku. Někteří z nich se domnívali, že takový čin by se nikdy stát nemohl, napsala nizozemská média. Jiní zase vyjádřili své rozhořčení s tím, že nechápou, proč nebyl právník pod ochranou. U podezřelých se ví o jejich násilné minulosti. Kromě vraždy bratra Nabila B., k níž došlo minulý rok, se mluví o několika dalších obětech. Ridouan Taghi je nyní na útěku a Europol ho eviduje jako jednoho z nejhledanějších zločinců Evropy. Stejně tak i jeho společníka Saïda R., o jehož smrti už dříve spekuloval nizozemský list Telegraaf.

Vraždění jako vedlejší činnost

Kauza Marengo je velmi spletitá, Seznamu ji vysvětlil nizozemský novinář Laurens Boven z rádia BNR Nieuwsradio. Podezřelých je v případu šestnáct – Ridouan Taghi jako hlava kokainového gangu, jeho pravá ruka Saïd R. a čtrnáct dalších mužů. „Případ se týká pěti vražd. A co je mimořádné: Taghi své oběti vnímal jako zrádce. Například blogger Kok, svým způsobem novinář, o Taghim napsal. Tak ho zabili. Zemřel i majitel obchodu, kde si skupina kupovala komunikační zařízení. Jméno podniku se objevilo v policejních dokumentech a podezřelým došlo, že majitel s policisty mluvil. Tak ho také zabili,” popsal novinář Boven. „Vraždy jsou ale spíše Taghiho vedlejší trestná činnost, ta hlavní je pašování a dealování kokainu,” dodal.

Korunní svědek Nabil B. původně patřil do této pašerácké organizace. Před dvěma lety ale dezertoval na stranu zákona, a to poté, co zločinci omylem zabili Hakima Changachiho. „Spletli si ho s někým jiným. Nabil B. s tím šel na policii, a šest dní poté, co se z něj stal korunní svědek, zavraždili jeho bratra Reduana. Ten s aktivitami Nabila B. neměl nic společného, byl nevinný,” řekl Boven.

Taghi, dvaačtyřicetiletý muž s nizozemským a marockým občanstvím, je podle Telegraafu v Dubaji. „List o tom napsal na základě informací od zdroje z ministerstva spravedlnosti. Dubaj je místo, kde se sdružuje a žije mnoho těžkých zločinců,” popsal Boven. „Jsou tam víceméně v bezpečí, neexistuje žádná dohoda, která by zajistila jejich vydání sem do Nizozemska.”

Kriminální organizace, jíž Taghi vedl, má být napojená na další skupiny rozeseté po celém světě. Třeba v Severním Irsku nebo Jižní Americe. „Bavíme se skutečně o obrovském množství kokainu. Zhruba třetina pašovaného kokainu, který najdete v rotterdamském přístavu, patří těmto organizacím, které spolu více či méně spolupracují,” uvedl novinář s tím, že jde o násilné gangy.

Narkostát kvůli toleranci

O Nizozemsku se s rojícími drogovými kauzami mluví jako o narkostátu. „Nizozemsko je tolerantní země. Tolerantní v tom, co můžete říkat nahlas, kým můžete být. Co se týče drog, na první místo jsme vždy dávali selský rozum. Nestáli jsme o hon na čarodějnice v případě uživatelů drog,” popsal nizozemský poslanec Van Dam. „Na druhou stranu, mnoho zločinců mohlo mírné protidrogové politiky využít. Je teď na nás, abychom se na ten systém znovu podívali,” připustil.

Novinář Boven doplnil, že Nizozemsko ovládá takzvaná „moccro” mafie. „Většina členů nové generace nizozemského podsvětí je marockého původu. Tyto skupiny pak využívají velmi mladé chlapce – toho muže, který zastřelil právníka Wiersuma, koneckonců popsali jako teenagera,” dodal.

Podle Van Dama, člena nizozemského parlamentu, je potřeba přehodnotit fakt, že lidé jezdí do Nizozemska, aby se stali součástí drogového podsvětí. A to kvůli nízkým trestům. „To je třeba zvážit,” přiznal Van Dam. Poslanec zmínil i roli Nizozemska v transportu drog do Evropy. „Naše země má obchodnickou duši, stojí tu jeden z největších přístavů v Evropě. Přitahuje to pak i zločince tohoto typu, a to je další věc, o které bychom měli přemýšlet."

Situaci ale vidí optimisticky. „Musíme na tom pracovat. Nelze připustit, aby pár zločinců převzalo kontrolu nad naší zemí. A to ani není náš případ. Pokud oni začali psát novou kapitolu, měli bychom také začít,” řekl Seznamu poslanec Van Dam.

Reklama

Související témata:

Doporučované