Hlavní obsah

Nocleh v kulisách Panství Downton, uvězněná marocká novinářka a první gay pár ve Star Wars

1. říjen 2019: Den očima redaktorky Kláry Galové.Video: Klára Galová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události dne 1. října vybírala redaktorka Klára Galová.

Článek

Americká ubytovací platforma nabídla možnost přenocovat přímo v dějišti seriálu a filmu Panství Downton, na zámku Highclare. Ten na jednu noc, 26. listopadu, otevře své dveře dvěma hostům a kromě noclehu pro ně bude připraveno i královské občerstvení. Samotný zámek má celkem 300 pokojů a rozkládá se na ploše asi devíti tisíc metrů čtverečních.

Pozornost médií tento týden přitáhl případ marocké novinářky, která byla obviněna z předmanželského sexu a následné interrupce. Za to ji nyní marocký soud poslal na rok do vězení. Novinářka to označila za politický proces a tvrdí, že podstoupila jiný urgentní zákrok. Její zatčení vyvolalo v Maroku vlnu protestů za legalizaci interrupcí. Ty jsou v zemi stejně jako předmanželský sex postaveny mimo zákon.

Filmová sci-fi sága Star Wars má svůj první gay pár. Postavy Orka a Flix jsou součástí kreslené seriálové adaptace, kterou vysílá stanice Disney Channel. Jejich vzájemnou náklonnost v pondělí potvrdili producenti. Filmy Star Wars byly v minulosti terčem kritiky kvůli nedostatečnému zastoupení homosexuálů, v knižní předloze se přitom objevují.

Na další události, které přinesl den s datem 1. října, se podívejte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované