Hlavní obsah

Policisté obvinili ředitele pražské hygienické stanice kvůli vydírání

Foto: Vojtěch Blažek

Jan Jarolímek, ředitel pražské hygienické stanice, je obviněn z vydírání.

Reklama

Možné vydírání si tajně nahrával jeden z úředníků. A pak se obrátil na policii.

Článek

Vyšetřovatelé v pátek obvinili ředitele pražské hygienické stanice Jana Jarolímka. Seznamu to potvrdily dva nezávislé zdroje.

Seznam už dříve podrobně zmapoval kauzu, v níž šestatřicetiletý Jarolímek dosud vystupoval jako svědek: Jde o podezření, že na hygienické stanici vznikal korupční systém, který mohl aktérům vynášet statisíce měsíčně.

Dva výše postavení úředníci Radim Bureš a Zdeněk Vališ podle policie nutili dalšího zaměstnance Jiřího Pěkného, pod něhož spadala kontrola restaurací, ať vybírá od hospodských úplatky a peníze každý měsíc odevzdává.

Pěkný si jednání s kolegy Burešem a Vališem nahrával. Policii řekl, že jim postupně přinesl 95 tisíc. Tvrdí, že část peněz dal ze svého, protože se na korupci odmítl podílet.

Vyšetřovatelé měli přitom od začátku vyšetřování silné podezření, že peníze ve skutečnosti končí u nyní obviněného ředitele hygienické stanice Jarolímka.

Jarolímek na žádost Seznamu o vyjádření nereagoval. Jeho mluvčí Zdeněk Boublík řekl, že o obvinění nic neví, a proto ho nemůže komentovat.

Podrobnosti o úplatkářské aféře na pražské hygieně.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Takhle se to líbí 

Úředník Pěkný, jinak také bývalý ředitel České obchodní inspekce, vyšetřovatelům podrobně vylíčil, jak se na pražské hygienické stanici postupovalo.

Předal policii i své tajně pořízené rozhovory s kolegy. Právě jeho výpověď a nahrávky vede policii k přesvědčení, že ředitel Jarolímek byl finálním příjemcem peněz.

Zatím co Radima Bureše a Zdeňka Vališe policie už v srpnu obvinila z trestního činu vydírání, ředitel Jarolímek dosud v případu vystupoval jen jako svědek.

Foto: Vojtěch Blažek

Hlavní svědek kauzy - Jiří Pěkný.

Jiří Pěkný policii popsal několik konkrétních případů, kdy obviněným předával peníze.

Například řekl, že letos 18. dubna předal Zdeňku Vališovi 35 tisíc. Vališ podle Pěkného obálku s penězi nalepil do odborného zdravotnického časopisu a odnéstldo ředitelovy kanceláře. Když se vrátil, podle Pěkného řekl: „Takhle se to panu řediteli líbí.“

Pěkný také policii vylíčil, jak mu sám ředitel Jarolímek jednou mlčky ukázal na jedné ruce tři prsty, na druhé pět. Přeloženo podle Pěkného: 35 tisíc – což skutečně v té době měla být i podle nahrávek jedna ze „splátek“, již měl Pěkný odevzdat.

Když si jindy Pěkný stěžoval, že peníze nosí řediteli ze svého platu, dozvěděl se od obviněného Rdima Bureše, že v takovém případě ho ředitel Jarolímek vyhodí. „Z toho jsem pochopil, že mám brát úplatky,“ nadiktoval Pěkný policistům do protokolu.

S Pěkným už předtím Bureš rozebíral, jak systém prověrky restaurací nově nastavit, aby majitelé odváděli úplatky za to, že je kontroloři nechají na pokoji. A také, že je potřeba zastavit vydávání hygienických povolení na nově otevírané restaurace. Když je budou majitelé chtít zprovoznit, musí opět dát úplatek. Tento systém mohl podle úředníka Pěkného vynést měsíčně až 800 tisíc korun.

Poslechněte si jednu z nahrávek, kterou pořídil svědek kauzy na pražské hygieně.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Nahrávky pod dohledem policie

V srpnu se Pěkný obrátil na policii, poslední „vydírací“ schůzku už natáčel pod jejím dohledem.

Pokud kauza dospěje k soudu, mohou aktéři dostat až čtyři roky vězení.

Obviněný Radim Bureš je bývalým šéfem bezpečnosti prezidentské kanceláře z éry Václava Klause. Před nástupem na hygienu pracoval také jako bezpečnostní ředitel Ministerstva zdravotnictví. Od srpnového zatčení sedí ve vazbě.

Obviněný Zdeněk Vališ působil na stejném ministerstvu jako expert na veřejné zakázky. Na hygieně strávil jen několik měsíců, pak se stal ředitelem státního Elektrotechnického zkušebního ústavu.

Vališ už před měsícem Seznamu řekl, že se do žádného vydírání rozhodně nezapojil. Uznává, že mohl od Pěkného převzít nějakou obálku a odnést řediteli Jarolímkovi. Ale že rozhodně netušil, že v obálce jsou peníze.

Reklama

Související témata:

Doporučované