Hlavní obsah

Za kulisy: Hamáček může svléknout červenou mikinu. Pomohli i Babišovi doktoři

Foto: ČTK, ČTK

Ministr vnitra Jan Hamáček v čele Ústředního krizového štábu zažil své nejvýraznější období ve vládě. Jeho tým má ale s koncem nouzového stavu přestat fungovat.

Reklama

Premiér vycítil, že je vhodná doba ukončit nouzový stav a tím rozpustit krizový štáb Jana Hamáčka. Andrej Babiš nejdříve rozeslal ministrům dopis, pak záměr podpořil i poslanecký klub ANO.

Článek

Červená mikina ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se stala jedním ze symbolů krize, jež přišla do Česka s epidemií koronaviru. Teď to však vypadá, že může zmizet do skříně.

Pokud totiž v příštích hodinách nevyskočí statistika nových případů koronaviru, jak varovali Jan Hamáček a Roman Prymula o Velikonocích, je vysoce pravděpodobné, že se vláda ve čtvrtek dohodne neprodloužit nouzový stav i po 30. dubnu.

V důsledku toho by měl skončit i Ústřední krizový štáb, kterému velí právě ministr vnitra Hamáček.

ANO hejtmani versus ANO lékaři

Že by nouzový stav mohl s koncem dubna skončit, uvedl veřejně premiér Andrej Babiš a z následné reakce Jana Hamáčka (předsedy menší koaliční strany vlády) na sociální síti Twitter bylo zřejmé, že to bylo nečekané především pro něj.

Kde a jak se Babišův tah rodil?

Premiér minulý pátek rozeslal členům vlády dopis, ve kterém je vyzval, aby vypracovali svá stanoviska k prodloužení nouzového stavu. Ministři za sociální demokracii se na základě přesvědčení svého předsedy stavěli za prodloužení, Jan Hamáček argumentoval především potřebami pro „zajištění a distribuci ochranných pomůcek v nynějších poptávaných objemech pro celou Českou republiku“.

Dění kolem nouzového stavu pak podle informací Seznam Zpráv nabralo otáčky v úterý, kdy se téma dostalo na stůl poslaneckého klubu hnutí ANO. Střetl se tam pohled hejtmanů s názory poslanců-lékařů.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák spatřoval výhodu nouzového stavu ve zrychleném nakupování ochranných pomůcek.

S argumenty pro jeho ukončení naopak vystoupili zákonodárci (a v „civilu“ lékaři) jako Julius Špičák, Věra Adámková či Rostislav Vyzula.

Hlavním argumentem proti nouzovému stavu bylo, že v současné fázi koronakrize už není potřebný. Nemocnice by podle těchto poslanců měly být na příští týdny předzásobené ochrannými pomůckami, režim pro překračování hranic by se mohl upravit na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

Co se týká výběrových řízení na dodávky ochranných pomůcek, poslanci ANO zmínili, že pro potřeby rychlejších objednávek by se daly připravit legislativní výjimky.

„Počkáme na vládu. Pokud se ale neobjeví nečekaná čísla o nákaze, nevidím důvod, proč bychom měli hlasovat pro prodloužení nouzového stavu,“ řekl Seznam Zprávám člen vedení poslaneckého klubu ANO.

Posunutí termínu za 30. duben by totiž musela schválit Sněmovna. Pokud poslanci Babišova hnutí nebudou pro pokračování, je z postojů dalších sněmovních stran zřejmé, že nouzový stav skončí.

Populárnější než Babiš

Ukončení nouzového stavu má však také politické konsekvence.

Činnost by s koncem nouzového stavu totiž zároveň ukončil Ústřední krizový štáb, vedený ministrem vnitra Janem Hamáčkem.

Předseda sociální demokracie přitom v počáteční fázi krize zaznamenal své asi nejvýraznější období v éře koaliční vlády s Andrejem Babišem. Role „generála“ v terénu se mu zalíbila, politicky v ní byl viditelný. Dubnový průzkum ukázal, že podle veřejnosti je Hamáček v rámci zvládání koronavirové krize populárnější než Babiš.

To byl jeden z momentů, který PR týmu kolem premiéra radost neudělal. Konec Hamáčkova štábu a symbolu „červené mikiny“ se z tohoto úhlu pohledu Babišovi hodí.

Ukončení nouzového stavu přichází ve chvíli, kdy veřejnost vyhlíží především uvolnění bezpečnostních opatření a napumpování peněz do ekonomiky. „Premiér pochopil, že oproti začátku pandemie už nouzový stav není pro lidi top téma. Nechce už mít tak za zády Hamáčka s Tvrdíkem,“ dodal zdroj blízký vedení vlády.

Z úterních reakcí ministra vnitra Hamáčka na Twitteru šla vyčíst, že vývoj a především Babišův postoj nese nelibě.

Vicepremiér sice o záměru hnutí ANO věděl – jak na základě Babišova dopisu z minulého pátku, tak ze Sněmovny a jednání klubu hnutí.

Jenže zaskočilo ho především to, jak překotně ho Andrej Babiš veřejnosti oznámil.

Místo aby se o věci pobavili mezi čtyřma očima při jednání vlády, Babiš už v úterý večer na obrazovce televize Prima nouzový stav torpedoval. Což se sociální demokracii nelíbilo.

Premiér sám nalajnoval hřiště na příští dny a Jan Hamáček, byť naštvaně, na Twitteru přiznal, že nezbude nic jiného než se tomu podřídit.

Reklama

Doporučované