Hlavní obsah

Nová akademie vizuálního umění chce otevřít soukromé galerie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Do České akademie vizuálního umění se spojili zástupci galerií a umělců. V otevřeném dopise ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi žádají, aby se mohly otevřít soukromé galerie, protože opatřeními proti koronaviru trpí.

Článek

Předsedou akademie je publicista a kurátor Martin Dostál, místopředsedou umělec Pavel Mrkus a mezi její členy patří třeba umělci Kurt Gebauer, Jaroslav Róna, Patrik Hábl, Jiří David a Michael Rittstein nebo teoretici Petr Vaňous či Jiří Fajt.

„Galeristé musí platit nájem a další náklady, ale vystavovat a prodávat je jim znemožněno. Ano, ledacos se dá udělat na internetu, ale standardní provoz to nenahradí. Výtvarné dílo se dá totiž jen obtížně prodat, aniž by ho kupující fyzicky neviděl,“ píší v dopise ministrovi.

Jsou podle svých slov přesvědčeni, že znovuotevření zejména soukromých galerií, tedy mimo ty zřizované státem, kraji, městy a obcemi, by k nastolení normálnější situace ve výtvarnému prostředí výrazně pomohlo. „Samozřejmě by bylo závazné dodržení všech stávajících bezpečnostních opatření a s podmínkou návštěvy vždy jen jednoho člověka v prostorách galerie. Pokud se vyhneme hromadným akcím a vernisážím, nehrozí, že by se galerie staly zdroji epidemického rizika, a pomohlo by to nemalé skupině lidí,“ uvádějí zástupci sdružení.

Česká akademie vizuálního umění je organizace sdružující výtvarné umělce, kurátory, kritiky, teoretiky, galeristy, sběratele, knižní vydavatele a další subjekty, které se podílejí na provozu vizuálního umění. Chce reprezentovat českou profesionální výtvarnou scénu, řešit problémy profesionálního vizuálního umění, jako jsou právní postavení, daňová politika či autorské právo a mimo jiné udílet ocenění českým umělcům bez rozdílu věku a uměleckého zaměření.

Reklama

Doporučované