Hlavní obsah

Nová čísla o ekonomice: průmysl v kondici, na bytech je vidět systémový problém stavebnictví

Nejnovější data o kondici tuzemské ekonomiky.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český statistický úřad zveřejnil nové údaje o kondici klíčových odvětví tuzemské ekonomiky.

Článek

Průmyslová výroba v Česku v květnu mírně zpomalila meziroční růst na 3,2 procenta z dubnových 3,3 procenta. Nejvíce ji táhl automobilový průmysl, dařilo se také výrobě plastů a energetice. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Tuzemský průmysl navazuje na svůj poměrně solidní dubnový výkon, který byl nejlepší od loňského listopadu. V trendovém pohledu je však zřetelně patrná ztráta dynamiky, k níž dochází již od první poloviny loňska. Důvodem jsou obchodní války, hrozba tvrdého brexitu a zpomalení čínské a německé a potažmo globální ekonomiky,“ napsal ekonom Lukáš Kovanda z Czech Fund.

Produkce motorových vozidel se ve srovnání s loňským květnem zvýšila o 6,9 procenta. Výroba plastů vzrostla o 13,1 procenta a energetika o 6,1 procenta. „Pokles naopak zaznamenala výroba nápojů a strojů a dále i odvětví těžba a dobývání,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

„V dalších měsících roku se však budou do objemu průmyslové produkce v rostoucí míře promítat nepříznivé mezinárodní faktory, jako je pokračující vyhrocené probíhající či hrozící obchodní válčení na více „frontách“ či rostoucí riziko takzvaného tvrdého brexitu,“ podotkl k výsledkům průmyslu Kovanda.

Stavebnictví šláplo na brzdu

Stavebnictví v květnu meziročně zpomalilo růst na 0,2 procenta z dubnových 8,9 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 1,6 procenta, naopak v inženýrském o 5,5 procenta stoupla.

„Špatná je situace především v pozemním stavitelství. To se projevuje například tím, že v květnu bylo dokončeno pouze 2 562 bytů, což je meziročně méně o 26,6 procenta. Stavebnictví trápí systémový problém, který spočívá ve špatně nastaveném stavebním zákoně a katastrofálním fungování stavebních úřadů,“ komentoval čísla Štěpán Křeček z BH Securities.

„Stavebnictví v květnu zpomalilo, ale meziroční srovnání ovlivnila vysoká základna. Také poklesy v bytové výstavbě jsou způsobeny mimořádnými výsledky z minulého roku,“ komentovala květnová čísla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ Petra Cuřínová.

Reklama

Doporučované