Hlavní obsah

Nová kniha představuje Olomouc pomocí historických map

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomouc vydala publikaci Historický atlas Olomoucka - Olomoucko, která představuje město na historických mapách. Kniha se vymyká svým obsahem i velkým formátem, sdělila dnes ČTK primátorova náměstkyně Markéta Záleská (ODS).

Článek

„Olomouc jako město se slavnou a bohatou minulostí je v knize představena skrz historickou kartografii. V souvislostech a s nadhledem, který může poskytnout jen mapa, ukazuje kniha věci ztracené a zaniklé a vypichuje to, co není v obecném povědomí nebo bylo skoro zapomenuto,“ komentoval obsah knihy její spoluautor Tomáš Kryl.

Kniha obsahuje 180 map a plánů doplněných o texty, které podle Kryla zasazují události do přehledného kontextu. Publikace má 200 stran a formát 30 centimetrů krát 37,5 centimetru, což je největší rozměr, který lze v Česku vytisknout v pevných deskách. „Olomouc jako historická metropole Moravy si takovou reprezentativní knihu rozhodně zaslouží,“ uvedla Záleská.

Publikace obsahuje staré mapy zemí Koruny české, mapy Moravy, výstupy vojenského mapování, mapové miniatury, poštovní a cestovní mapy, plány města i plány památek včetně návrhů jejich rekonstrukcí, které ale nakonec nebyly uvedeny v život.

Součástí knihy jsou také mapy Evropy, aby podle Kryla podtrhla význam Moravy a Olomouce v širším měřítku. Publikace připomíná olomouckou výměnu na rakouském trůně 1848, Olomoucké punktace 1850 nebo svatbu polského krále Sigmunda II. Augusta.

Mapové podklady poskytl Státní okresní archiv Olomouc, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Muzeum umění Olomouc, Arcibiskupství olomoucké, Moravské zemské muzeum, expozice historické letiště Olomouc a také soukromí sběratelé. Díky nim je v knize podle Kryla řada unikátů, které dosud nebyly publikovány. Knihu lze koupit v informačním centru radnice.

Reklama

Doporučované