Hlavní obsah

Nová otázka nad testy do škol: Kdo poslal do Číny peníze

Foto: ChiccoDodiFC, Shutterstock.com

Antigenní testy pro školy (ilustrační foto) nadále vzbuzují pochybnosti.

Reklama

Společnost Tardigrad International Consulting prověřoval Finanční analytický úřad. Podle něj firma do Číny ze svých účtů nezaslala peníze za antigenní testy, které má jako vítěz výběrového řízení dodat do českých škol.

Článek

Do případu antigenních testů pro školy, jejichž nákup rozhádal vládu, se vložil Finanční analytický úřad.

Finanční zpravodajská jednotka spadající pod ministerstvo financí Aleny Schillerové prověřovala účty a minulost společnosti Tardigrad International Consulting, která vyhrála výběrové řízení a měla by do konce tohoto týdne dodat testy do Česka.

Prvním zjištěním FAÚ je, že z účtu vítězné společnosti neodešly čínskému výrobci LEPU Medical za antigenní testy žádné peníze.

Není tak jasné, kdo téměř 60 milionů korun do Číny poslal. Ministr vnitra Jan Hamáček na dotaz Seznam Zpráv sice řekl, že disponuje výpisem, že to byla sama firma. Odvolal se na materiály svého náměstka, se zmíněným výpisem Seznam Zprávy neseznámil.

Dalším zjištěním podle úřadu je, že majitelka společnosti Monika Jírovcová byla v roce 2018 vyšetřována v souvislosti s podezřením na praní špinavých peněz.

Obě zmíněné věci plynou z dokumentu, v němž finanční detektivové shrnuli svá zjištění a který mají Seznam Zprávy k dispozici. Jde o předběžné výsledky šetření, které Finanční analytický úřad podle materiálu datuje k úterku tohoto týdne, tedy ke 23. 2.

Okolnosti, za kterých se Finanční analytický úřad spadající pod Ministerstvo financí začal případu věnovat, nejsou přesně známy.

Seznam Zprávy se na to sice dotázaly, ale ředitel úřadu Libor Kazda sdělil, že se ke kontrole blíže vyjadřovat nemůže.

„Vzhledem k zákonné povinnosti mlčenlivosti se Finanční analytický úřad nemůže nijak vyjadřovat k žádnému konkrétnímu subjektu či dokonce prováděnému šetření,“ napsal redakci.

„Úřad může šetření zahájit i z vlastního podnětu, za což lze zpravidla považovat výsledek monitoringu veřejných zdrojů, z něhož by vyplývalo možné podezření na praní peněz,“ sdělil dále Libor Kazda.

Už v úvodu dokumentu se přitom úřad odkazuje na server Neovlivni.cz, který popsal, že výherce tendru na testy do škol byl v roce 2016 založen společnostmi Ardale Impex a Vessat Holding se sídlem na Marshallových ostrovech. A také to, že lidé, kteří byli u vzniku společnosti Tardigrad International Consulting, figurují v analýze portálu Bellingcat.com, která popisuje fungování společností zapojených do praní špinavých peněz.

Zpráva v této souvislosti přímo zmiňuje majitelku Tardigrad International Consulting.

„Šetřením ve vnitřní databázi FAÚ bylo zjištěno, že Monika Jírovcová a společnosti předchozích zahraničních vlastníků společnosti Tardigrad International Consulting byly v roce 2018 šetřeny v souvislosti s podezřením z praní špinavých peněz,“ píše úřad. „Šetření bylo ukončeno poskytnutím informace relevantním partnerským finančním zpravodajským jednotkám,“ doplňuje.

Seznam Zprávy se opakovaně pokoušely Moniku Jírovcovou kontaktovat. Jednak s žádostí o reakci a také s dalšími otázkami kolem její firmy. Na zaslané e-maily ani SMS však majitelka nereagovala. Redakce se proto pokusila Moniku Jírovcovou oslovit s otázkami i v místě jejího trvalého bydliště, avšak bez úspěchu.

Peníze neodešly z firemního účtu

Za důležitější než minulost Moniky Jírovcové Finanční analytický úřad pokládá to, že výherce tendru čínskému výrobci LEPU testů neposlal ze svých účtů žádné peníze. Tardigrad International Consulting má do 28. února do Česka dodat 800 tisíc testů, kdy jeden test vyjde na 65 korun.

Monika Jírovcová přitom v nedělním rozhovoru pro iRozhlas tvrdila, že platbu za testy její společnost odeslala.

„…za prvé tam odešla celá platba. Úplně za celou první dodávku,“ řekla rozhlasu Jírovcová. „Kdybych neměla potvrzené, že ta dodávka je objednaná, určitě bych nevzala poměrně významný pytel peněz a neposlala bych ho do Číny,“ doplnila.

Zjištění FAÚ je podle dokumentu takové, že společnost má vedený účet jenom u ČSOB, v minulosti pak u Komerční banky a u Raiffeisenbank. Ani z jednoho z nich však podle FAÚ téměř 60 milionů korun za první várku testů neodešlo.

„Prověrkou transakcí nebyla zjištěna odchozí ani zahraniční platba, ani přímá do Číny, ani jiná zahraniční platba z účtu uvedené společnosti, která by jednorázově či v součtu odpovídala plnění za nákup antigenních testů cca 60 milionů korun,“ konstatuje Finanční analytický úřad.

Odchozí platby se řešily i na vládě

Vysvětlení rozporů mezi zjištěním FAÚ a jejím tvrzením ohledně peněz se od Moniky Jírovcové z už popsaných důvodů získat nepodařilo.

Na pondělním jednání vlády se však podle zdrojů Seznam Zpráv i členové kabinetu ministra vnitra Jana Hamáčka ptali, jakou částku už společnost Tardigrad International Consulting čínskému výrobci Lepu Medical zaplatila. „Na jednání ministr vytáhl telefon a říkal, že firma už peníze poslala a odkazoval se na její výpis z účtu vedený u Komerční banky,“ řekl Seznam Zprávám člen vlády, který si nepřál být jmenován.

Okrajově to po jednání vlády zmínila také ministryně financí Alena Schillerová. „Firma snad má zaplacené nějaké peníze, jak jsme byli informováni,“ řekla po jednání Schillerová.

Ministr vnitra Jan Hamáček pak tvrdí, že podle výpisu z účtu, kterým disponuje, peníze zaslala sama firma.

„Měl jsem na vládu stejný materiál jako můj ekonomický náměstek. Součástí tohoto materiálu bylo i potvrzení o odeslání platby, které firma zaslala Ministerstvu vnitra,“ napsal Seznam Zprávám Hamáček.

Svá zjištění kolem dodavatele testů pro české školy shrnuje Finanční analytický úřad do závěrů, že minulost této společnosti je problémová a „informace považuje za důležité pro ochranu významného finančního a bezpečnostního zájmu České republiky“.

Reklama

Související témata:

Doporučované