Hlavní obsah

Nová plzeňská aplikace usnadní hasičům a policii sledování přenosu z dronů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň vyvinula novou aplikaci, která usnadní hasičům či policistům sledování přímého přenosu z jejich zásahu, pořízeného městskými drony nebo pozemními kamerami.

Článek

Plzeň se v problematice používání dronů a bezpilotního létání v posledních letech výrazněji angažuje, odborníci z městské organizace Správa informačních technologií (SIT) se stali jako první jednotka dronů v ČR oficiální součástí integrovaného záchranného systému.

Městské drony pomáhají při požárech, při pátráních, v krizových situacích a u dalších zákroků. „Nová aplikace, kterou mají ve služebních tabletech nahranou všechny jednotky hasičů a registrovaní policisté v Plzeňském kraji, umožní bezpečné sledování streamu z dění v místě zásahu,“ uvedl ředitel úseku Drony SIT Pavel Šmíd.

Lidé ze SIT, kteří obsluhují drony, asistují hasičům, policistům i záchranářům při cvičeních a krizových situacích nejrůznějšího druhu. Využívají k tomu bezpilotní letouny s termovizí a další technické vybavení. „Při požárech hledáme například rozžhavená místa, která tak hasiči zchladí dříve, než začnou hořet. V minulosti na podobném principu sloužil vrtulník s termovizí, který se ale nikdy nemohl přiblížit tak blízko jako dron - jednak kvůli velikosti a také proto, že by požár rozfoukal. Navíc nedokázal přenášet obraz účastníkům zásahu,“ popsal pilot dronu a vývojář SIT Matouš Bolek. Městské drony slouží i policistům při hledání nebezpečných osob a záchranářům při vyhledávání zraněných.

Protože ale bylo nutné lépe zajistit způsob, jakým se obraz ze zásahů bude přenášet, vyvinuli odborníci na drony novou aplikaci. Je kompatibilní s nejčastěji využívanými platformami, je zabezpečená, umožňuje cílenou distribuci konkrétním uživatelům, posílá upozornění od velitele a v další aktualizaci umožní i nahrávání streamu do zařízení policistů, hasičů či záchranářů. „Aplikace přehrává živý stream, tedy aktuální dění snímané kamerou, s maximálně vteřinovým zpožděním. Velitelé zásahu se tedy mohou prakticky okamžitě rozhodnout, jak reagovat na situaci. Na tabletu je také možné označovat ukazovátkem například ohnisko požáru nebo nebezpečného člověka, a tím upozornit další jednotky, které na zásahu spolupracují,“ uvedl Šmíd. Jedním z dalších projektů, na jehož vývoji se městští specialisté na drony podílejí, je speciální dron pro hasiče, který dokáže pomocí senzorů detekovat škodlivé látky.

„Drony k Plzni neodmyslitelně patří, v této oblasti jsme jako město získali mnohá prvenství. Co se týká spolupráce s integrovaným záchranným systémem, inspirují se námi nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS). Město podle něj chce v pomoci integrovanému záchrannému systému pokračovat a nabídnout policistům, hasičům a záchranářům maximální součinnost při ochraně lidského zdraví a majetku.

Reklama

Doporučované