Hlavní obsah

Pokud Válková řekne ne, Babiše nevydám. Poslanec ANO o policejním stíhání

Kolovratník: Pokud Válková řekne ne, Babiše nevydám.

 

Reklama

Imunitu chci omezit, ale kauza Čapí hnízdo má hnutí ANO politicky poškodit, říká ve Výzvě Seznamu poslanec ANO Martin Kolovratník.

Článek

Ještě v létě byl poslanec ANO Martin Kolovratník rozhodnutý, že ve Sněmovně bude hlasovat pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka kvůli kauze dotací na Čapí hnízdo. V září ale opustil spolu s kolegy z poslaneckého klubu ANO sál.

Už v úterý poslanci mandátového a imunitního výboru začnou jednat o druhé policejní žádosti k trestnímu stíhání. Sněmovna rozhodne zřejmě v lednu. V tu dobu už bude Babiš s největší pravděpodobností předsedou vlády.

„Obsah té žádosti je dost podobný tomu, co přišlo v září. Pokud Helena Válková (bývalá ministryně spravedlnosti a poslankyně za ANO, pozn. red.) řekne, že je to na hliněných nohách, že ta žádost není kvalitní, budu hlasovat proti,“ říká Kolovratník. Podobně se podle něj zachovají i další poslanci hnutí.

Grilování Fialy

Martin Kolovratník také odráží kritiku za to, že minulý týden jeho hnutí nepodpořilo na post místopředsedy Sněmovny šéfa ODS Petra Fialu. „Pro Fialu jsem nehlasoval, protože otevřeně vystupoval proti hnutí ANO,“ přiznává.

Vysvětluje také, proč poslanci ANO raději podpořili na pozice místopředsedů komunistu Vojtěcha Filipa a Tomia Okamuru.

„Nás to spojenectví s SPD a komunisty netěší. Nám je bližší ODS nebo ta původní vláda (s ČSSD a KDU-ČSL, pozn. red.). Vadí nám ale, že se s námi ODS nechce bavit,“ říká Kolovratník. Před úterní volbou je rozhodnutý, že by mohl Fialu podpořit. Chce ale, aby Fiala své působení na místopředsednickém postu před poslanci obhájil. „Fialu chceme grilovat, než mu případně dáme hlasy,“ plánuje ke sněmovní schůzi, která začíná ve dvě hodiny odpoledne.

Jednalo ANO s komunisty a SPD o možném společném postupu při hlasování o vydání Babiše a Faltýnka? S kým vlastně ANO chce vládnout? A mají ostatní strany při jednání s ANO „líbat prsten“, jak o tom minulý týden mluvil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura?

Reklama

Doporučované