Hlavní obsah

Nová stezka u Trhových Svinů připomíná loupeže i dobré skutky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nová naučná turistická stezka spojuje město Trhové Sviny s osadami Pěčín, Hrádek a Rejta. Na 17 zastaveních připomíná staré případy vražd, přepadení či loupeží, ale i dobré skutky. Vede po hrázích okolních rybníků.

Článek

Stezka nazvaná Trhové Sviny zbožné i hříšné je rozdělená na tři okruhy, mezi nimiž lze přecházet. Nejvíc mohou turisti ujít 14 kilometrů, když zvolí jen jeden okruh, pak pět kilometrů. Krkavčí matky, Když já ho jen strčil nebo Dobrovolný odchod ze světa jsou pouze některé z názvů příběhů, které autoři přibližují. Stezka připomíná i nemanželské děti, u kterých si svinenský farář v 17. století s nadsázkou zapisoval, že „se jejich otec zabil v létě na ledě, shořel na prach od slunce nebo se utopil v louži“. Trasa ale poukazuje i na dobré skutky lidí.

Všechny připomínané události pocházejí z historických pramenů. „Nahlédneme do duchovního světa obyvatel Trhových Svinů a nejbližšího okolí, odkryjeme jejich vztah k Bohu, ale i k hříchům a hříšnosti. Výsledkem bude poznání, že lidé jsou stále stejní, mění se kulisy, ale motivace zůstávají shodné,“ uvedl autor doprovodných textů Jan Štifter. S městem spolupracuje dlouhodobě; loni v listopadu inicioval akci, kdy stovka zapálených svíček připomněla bývalé hroby na tamním zaniklém hřbitově.

Stezka je vhodná pro lidi všeho věku. „Nic opravdu děsivého, temného či hrůzu nahánějícího návštěvníky na této cestě nečeká a bez obav ji mohou absolvovat i s dětmi,“ řekl manažer turistické oblasti Novohradsko-Doudlebsko Michal Jarolímek.

Trasa vede územím na jihozápad od Českých Budějovic. Kromě přírodních krás nabízí i klid, protože oblast je málo obydlená. „Novohradsko-Doudlebsko potěší ty, kteří rádi objevují zapomenuté stopy našich předků v krajině nebo kteří ocení, že se při svých toulkách nemusí vyhýbat davům turistů,“ doplnil Jarolímek.

Reklama

Doporučované