Hlavní obsah

Nové bariéry u Černé Řeky na Domažlicku zachraňují ropuchy před koly aut

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ekologové vybudovali u obce Černá Řeka na Domažlicku bariéry, které zachraňují ropuchy před koly aut směřujících na hranici s Německem.

Článek

Na vybraném úseku postavili zhruba 250 metrů dlouhé zábrany, které mají nasměrovat obojživelníky do propustku pod silnicí, řekla Zuzana Blažková z Agentury ochrany přírody a krajiny, regionálního pracoviště Správy CHKO Český les. Pomoci by mohly zachraňovat také čolky obecné a horské, ohrožené jako většina obojživelníků zanikáním vhodných biotopů a znečišťováním.

Rybník na Černém potoce u výjezdu z obce Černá Řeka na Lískovou je vyhledávaným cílem ropuch obecných, jimž už na přelomu zimy a jara nastává fáze rozmnožování, a tak hodně migrují. V cestě jim ovšem stojí silnice ve směru na státní hranici, odkud byly v posledních letech hlášeny početné úhyny žab pod koly aut. Nyní už by se to podle Blažkové dít nemělo.

„Na místo, kde ropuchy hynou pod koly aut, nás upozornili přímo lidé z Černé Řeky. Zajistili jsme finance na bariéru a nyní budeme zkoumat, kolik a jaké druhy obojživelníků přes silnici putují,“ uvedla Blažková. Správa CHKO ví zatím jen o ropuchách obecných, ale mohou se tam objevit i čolek obecný či horský. Podle získaných dat navrhneme trvalé zabezpečení, buď formou propustků pod silnicí nebo trvalou bariérou," řekla.

O instalaci dočasné překážky se postaral revírník z lesní správy Horšovský Týn Ondřej Teska za finanční podpory programu péče o krajinu ministerstva životního prostředí. „Odborný dohled nad stavbou zajistili pracovníci agentury. Ti také panu Teskovi pomáhají v pravidelných kontrolách funkčnosti bariéry. Péče o ni je náročná a vyžaduje každodenní dohled,“ dodala Blažková.

Hnědozelená ropucha obecná patří mezi nejhojnější ropuchy v ČR, měří sedm až 15 centimetrů. Její tělo je pokryté malými hrbolky podobné bradavicím. Vesnička Černá Řeka s 23 domky, část městyse Klenčí pod Čerchovem, je čtyři kilometry severně od hory Čerchov, nejvyššího bodu Českého lesa. Leží v nadmořské výšce 635 metrů.

Reklama

Doporučované