Hlavní obsah

Nové jméno za ministra Ťoka. Premiér Babiš oslovil šéfa správy státních železnic

Skončí ministr dopravy Dan Ťok?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš ministru dopravy Danu Ťokovi neřekl, že by s ním nepočítal. Přesto s nabídkou oslovil ředitele Správy železniční dopravní cesty.

Článek

I když dny Dana Ťoka jako ministra dopravy ještě nejsou u konce, objevilo se nové jméno manažera, který by ho mohl nahradit.

Premiér Andrej Babiš, jak Seznamu potvrdily dobře informované zdroje z dopravy, při hledání možného Ťokova nástupce oslovil i současného generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jiřího Svobodu. Podle jednoho z těchto zdrojů dostal Svoboda nabídku od Babiše zhruba před čtyřmi týdny.

Šéf SŽDC, který v minulosti pracoval také v Českých drahách, nepopřel, že by nabídku od premiéra dostal. Nechtěl ji ale komentovat.

„Diskuze o mém možném angažmá na Ministerstvu dopravy nebudu komentovat. Svoji profesní kariéru spojuji v současnosti se SŽDC,“ odpověď Svoboda na otázku Seznamu, proč se rozhodl nabídku odmítnout.

Zpráva o tom, jak se stal z Dana Ťoka nejdéle sloužící ministr dopravy.Video: Lukáš Sál

Jména možného Ťokova nástupce se začala objevovat minulý týden. To když předseda KSČM Vojtěch Filip serveru Neovlivní.cz řekl, že s Babišem probíral personální změny v kabinetu.

A právě odvolání Dana Ťoka se v této souvislosti skloňuje nejčastěji. Babiš říká, že nyní není žádná personální změna ve vládě na stole. Komunista FIlip však serveru potvrdil, že už padlo i datum, kdy výměna proběhne – 15. března.

Ťok na to reagoval tvrzením, že mu sám premiér neřekl, že by s ním nepočítal. „Když jsem se ho ptal otevřeně na výměnu vlády, tak neřekl, že by chtěl něco takového dělat,“ řekl Seznamu Dan Ťok.

V sobotu pak Lidové noviny, které patří do svěřenského fondu Andreje Babiše, napsaly, že Daň Ťok nabídl premiérovi rezignaci. Uvedly také, že ji Babiš přijme až tehdy, když za něj sežene náhradu.

Server Neovlivní.cz už minulý týden zmiňoval další dvě jména, která by mohla Ťoka nahradit. Šlo o bývalého manažera Skansky a někdejšího náměstka generálního ředitele Českých drah Milana Matzenauera. Druhým pak byl Jiří Kolář. Ten rovněž pracoval v Českých drahách a byl také šéfem SŽDC.

„Nevím, kdo je Jiří Kolář, pana Matzenauera znám, ale jsou to nesmysly,“ uvedl k tomu Babiš.

Jak Kolář, tak Matzenauer působili na manažerských postech v éře ministra dopravy Aleše Řebíčka. Ten je dnes poradcem šéfa KSČM Vojtěcha Filipa.

Reklama

Doporučované