Hlavní obsah

Nové ohnisko rasových nepokojů v USA. V Kenoshe zasahovala Národní garda

Foto: Profimedia.cz

Snímek z první noci protestů ve městě Kenosha.

Reklama

Ve wisconsinském městě Kenosha pokračovaly druhou noc po sobě nepokoje vyvolané nedělní policejní střelbou do zad černocha. Protest pokračoval i v noci navzdory zákazu vycházení a na policisty lidé házeli i zápalné lahve.

Článek

Úřady povolaly k obnovení pořádku i příslušníky Národní gardy. Podle agentury AP se Kenosha, ležící na břehu Michiganského jezera, stává dalším ohniskem rasových nepokojů, které v USA vyvolala smrt černocha George Floyda, jenž zemřel při brutálním policejním zatýkání v Minneapolisu.

Obětí policejní střelby v Kenoshe byl devětadvacetiletý černoch Jacob Blake, který utrpěl vážná zranění. Policisté se jej snažili zadržet, když nastupoval do auta, a pak na něj začali střílet. Incident z nedělního podvečera někdo natočil na video svého mobilního telefonu. V autě, do kterého chtěl Blake nasednout, byly tři jeho děti.

Policie zásah vysvětlila jako reakci na telefonátem ohlášenou domácí hádku. Nevyjasnila ale, zda byl Blake ozbrojen ani proč policisté začali střílet. Muž, který incident zachytil na videu, vypověděl, že viděl Blakea v šarvátce se třemi policisty a před palbou je slyšel volat: „Zahoďte ten nůž.“ V Blakeových rukou ale nůž neviděl. Tři policisté byli prozatím postaveni mimo službu, jak je po podobných incidentech běžné.

Kandidát demokratů na příštího prezidenta Joe Biden řekl, že se musí tito policisté z činu zodpovídat. Incident odsoudil také wisconsinský guvernér Tony Evers. Republikáni obvinili demokratické politiky z uspěchaného posuzování případu.

Protesty začaly už v noci na pondělí, kdy lidé zapalovali ohně a poškodili auta, rozbíjeli okna a střetli se s pořádkovými policisty. V pondělí večer policisté vypálili slzný plyn půl hodiny po 20:00 místního času (úterních 03:00), kdy měl začít zákaz vycházení. Snažili se rozehnat lidi, kteří skandovali: „Žádná spravedlnost, žádný mír.“ Demonstranti také ohrožovali policisty v kordonu, který chránil soudní budovu. V blízkosti soudu pak zůstalo podle AP několik set lidí, pokřikovali na policisty a zapalovali ohně. Vzplál také vůz na odvoz odpadu.

Reklama

Doporučované