Hlavní obsah

Nové velké stavby v Říčanech musejí mít zelené střechy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Říčanech u Prahy musejí mít nové stavby s rozlohou nad 300 metrů čtverečních zelené střechy. Zavádí to změna územního plánu, kterou ve středu schválili zastupitelé, informovala dnes ČTK mluvčí radnice Kateřina Lauerová.

Článek

Přínosem zelených střech je kromě estetiky pozitivní vliv na mikroklima a lepší hospodaření s dešťovými vodami. „Pod Říčany spadají také velká logistická centra u dálnice D1. Za letních dní působí jako radiátory. Ve dne se rozpálí a večer pak nad nimi stoupá horký suchý vzduch. Ovlivňuje to městské mikroklima a někteří věří, že se negativně mění i místní počasí,“ uvedl starosta Vladimír Kořen (Klidné město).

Výhodou pro stavebníky jsou nižší náklady na chlazení staveb. Běžné střechy se dokážou v létě rozpálit až na 60 stupňů Celsia, zelené energii slunce pohltí a stavby se nepřehřívají. Splněním podmínky vegetační střechy s trvale udržitelnou zelení si navíc stavebník může polovinu výměry střechy započítat do celkového procenta zeleně.

„Staré stavby už teď nezměníme, to by musel být nějaký hodně odvážný a odpovědný vlastník. Tak chceme ovlivnit alespoň stavby nové. Snad najdeme porozumění. Změna územního plánu je ale natolik průlomová, že očekáváme i soudní žaloby,“ dodal Kořen.

Poukázal i na to, že se připravují státní programy na budování podobných střech. V následujících letech se má investovat do přizpůsobení se klimatické změně, zadržení vody a snížení energetických nároků.

Říčany mají 16 000 obyvatel a stále jich přibývá. Díky své poloze u Prahy je město pod velkým tlakem developerů a zájemců o bydlení. Zelenou střechu má již v Říčanech stacionář Olga a budou ji mít také plánované tři budovy základní školy na Komenského náměstí nebo rozestavěná mateřská škola Větrník.

Reklama

Doporučované