Hlavní obsah

Novinář, herec nebo přepadený námořní inženýr. Falešní nápadníci obírají naivní ženy o miliony

Foto: Profimedia.cz

Některé ženy se kvůli falešným nápadníkům i zadlužily.

Reklama

Hradecká policie upozornila na nejnovější případ, kdy podvodník na internetové seznamce vylákal na důvěřivé ženě statisíce korun. Falešný námořní inženýr z Norska si tak přišel na 1,3 milionu korun.

Článek

Třiačtyřicetiletá žena z Hradce Králové se s „námořním inženýrem“ seznámila na internetové seznamce letos v červnu. Údajně v té době plul přes Středozemní moře a ženě namluvil, že mu hrozí přepadení piráty.

„Po nějaké době ji muž požádal, zda by jí mohl poslat balíček se svými osobními věcmi, u kterého je třeba zaplatit poštovné. Lodi totiž hrozilo přepadení piráty. Žena mu uvěřila a necelých 50 000 korun v eurech zaslala,“ uvedla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Pak žena platila za údajné proclení, pojištění, vývozní daň a jiné věci. Protože jí došly vlastní úspory, vzala si u několika společností půjčky a půjčila si i od známých. Když žádný balík nedorazil, obrátila se na policii.

Ta upozorňuje, že už jde o několikátý podobný případ na Hradecku. V lednu se na hradeckou policii obrátila třiašedesátiletá žena, která údajnému námořníkovi v potížích poslala téměř 400 000 korun.

Falešný novinář a voják na misi

Dalším scénářem, který se na internetu často opakuje, je takzvaný „voják v nesnázích“. Sedmašedesátiletá důchodkyně se zadlužila, aby poslala milion korun vojákovi na mezinárodní misi v Tel Avivu, sedmatřicetiletá žena loni věnovala 33 tisíc korun údajnému americkému vojákovi v Damašku. Hodlala mu poslat další dva tisíce dolarů na letenku, zachránila ji ale banka, která platbu zablokovala jako podezřelou.

O 90 tisíc přišla žena ze Šumperska, které „americký voják s českými kořeny na misi v Saúdské Arábii“ nabídl pomoc s opravou auta. Přes tureckou ambasádu jí prý posílal balíky s náhradními díly, nikdy ale nedorazily. Okradená mu kromě peněz poslala i intimní fotografie. Seniorka ze Vsetína letos dokonce přijala od zahraničního vojáka nabídku k sňatku. A přišla o 150 tisíc.

Devětačtyřicetiletá žena z Hradce Králové zase přišla o více než 640 tisíc korun, když uvěřila, že si dopisuje s americkým novinářem pracujícím v Pákistánu. Poslala mu peníze na to, aby jí mohl poslat kufr s věcmi a penězi. Na policii se obrátila až poté, když zjistila, že na fotce je místo Američana známý moderátor maďarské televize.

Letenka pro Ramiho Maleka

Oblíbeným trikem je také vydávat se za známé herce. Letos v březnu žena z Moravy uvěřila, že si po internetu dopisuje s hercem Ramim Malekem, který právě získal Oscara za roli Freddieho Mercuryho. Údajný herec jí sliboval, že za ní přiletí, potřeboval prý ale pomoci s ubytováním a letenkou. Žena mu poslala 180 tisíc korun.

V létě přišla 67letá seniorka z Brna o téměř dva miliony korun poté, co si také dopisovala se „známým hercem“, jehož totožnost ovšem policie odmítla sdělit. Údajný ctitel dokonce poslal ženě domů kytici růží. V dalším balíku měly dorazit zlaté náhrdelníky, prsten a tři miliony dolarů. Zásilku prý ale zadržela rakouská vláda ve Vídni a bylo potřeba ji „vykoupit“ zasláním peněz na americké konto.

Policisté varují, že podobných případů přibývá. Lidé by nikomu, koho znají pouze přes internet, neměli posílat žádné peníze. A zvláštní pozor by si měli dát na již známé scénáře, kdy se internetoví známí dovolávají pomoci s odesíláním balíků nebo zaplacením lékařských či cestovních výloh.

Reklama

Doporučované