Hlavní obsah

Cesta k normálnímu životu bude dlouhá, řekl Babiš v novoročním projevu

Novoroční projev Andreje Babiše.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

První den nového roku 2021 už své proslovy přednesli předsedové Senátu Miloš Vystrčil a Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Šéf horní komory Parlamentu kritizoval Babiše za populismus.

Článek

Premiér Andrej Babiš ve svém projevu uzavřel rok, který otřásl Českem i jeho dosud pevnou vládou nad zemí. Za záblesk naděje v éře pandemie označil vakcínu proti nemoci covid-19. Proočkování populace podle něj zabere týdny až měsíce.

„Očkování je cesta k normálnímu životu, ale ta cesta bude dlouhá. A dřív, než dojdeme na její konec, tak vás znovu žádám, abyste omezili kontakty s přáteli a známými, než se populace nechá proočkovat,“ uvedl premiér v předtočeném projevu z Kramářovy vily.

Na rozdíl od svého stranického kolegy, šéfa Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, který mluvil k zemi v pátek krátce po poledni, měl premiér na ústech roušku.

Rok 2020 se podle něj zapíše do české historie jako jeden z nejtěžších. „Pandemie koronaviru s sebou přinesla největší krizi za posledních 30 let,“ řekl Babiš.

Na komplikace související s nákazou covid-19 v Česku zemřelo loni 11 711 lidí. Česko do nového roku - po předvánočním rozvolnění - vstupuje s indexem rizika koronavirové epidemie na dosud historicky nejvyšší úrovni.

Pro letošek má premiér osobně na starosti historický úkol: zajistit očkování pro velkou část české populace a tím se pokusit nemoc potlačit natolik, aby se země mohla vrátit do provozu, jak jej svět znal před nemocí covid-19. A nejde jen o logistiku očkování a jeho „zmenežování“. Ale také o to, zda se mu podaří přesvědčit k vakcinaci i ty Čechy, kteří jsou k její účinnosti i kvůli bujícím dezinformacím skeptičtí.

„Udělám všechno pro to, abychom se mohli vrátit k normálu. Byli jsme před covidem, budeme i po něm,“ ujišťoval. Přímá výzva k Čechům, aby se nechali očkovat, z Babišových úst v novoročním projevu nezazněla.

„Sekeru doženeme”

Premiér se v projevu také omluvil za „řadu chyb“, které vláda udělala. Blíže je ale nespecifikoval, jen ujišťoval, že se z nich poučili. Omluvil se, když mluvil k živnostníkům a podnikatelům, kteří kvůli vládním opatřením mají často existenční problémy.

„Měli jsme obrovské finanční ztráty a věřte mi, že jako člověku, který chtěl mít a také měl přebytkový rozpočet a systematicky snižoval dluh naší země, ty stamiliardové sekery bytostně vadí. Ale s tím se vyrovnám, protože vím, že si to můžeme dovolit, že se to spraví a že za pár let vše doženeme,“ uvedl pak předseda vlády ke stavu veřejných financí.

Babiše čeká v roce 2021 boj o udržení moci. Na podzim si Česko ve volbách do Poslanecké sněmovny vybere novou vládu. Poslední průzkumy z loňského roku ukazovaly, že Babišovo ANO oslabuje a opozice formující se do koalic posiluje.

Do přímých politických střetů se v novoročním projevu premiér nepouštěl. K debatám v české společnosti uvedl, že nejde dělit názory na správné a špatné.

„Mám na mysli to, že se budeme respektovat navzájem s vědomím, že každý má právo na názor, že je stejně hodnotný pohled člověka, který má vysoké vzdělání, jako i toho, kdo se živí svou fyzickou zručností, lidí z velkých měst i lidí z venkova, mladých i starých,“ řekl také premiér s tím, že lidé mezi sebou mají vést dialog, „i když se nám některé věci špatně poslouchají“.

Populisté a sběrači hlasů

První den roku 2021 už své poslání pronesli i představitelé českého Parlamentu - šéfové Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Oba vyslovili soustrast těm, kteří přišli kvůli nákaze covid-19 o své blízké.

Vystrčil jako opoziční ústavní činitel vládu kritizoval za podzimní nepředvídatelnost. „Vím, že bylo pro vládu těžké přiznat chybu. Zvlášť, když se chovala tak, jak si lidé přáli. Ale o tom je skutečná politika. V těžkých chvílích se pozná, kdo není pouhý populista a sběrač hlasů, ale kdo je skutečným politikem,“ uvedl.

Vondráček ve svém projevu vyzval Čechy, aby se nechali očkovat.

„Pro některé přichází vakcína příliš pozdě. Příliš pozdě pro ně i pro jejich rodiny, jimž bude chybět blízký člověk, který s nimi mohl být a radovat se ze života třeba ještě deset let. To je velmi smutná představa. Myslete na to prosím hlavně vy, kteří vakcinaci z jakéhokoli důvodu zpochybňujete a šíříte o ní nepravdivé informace, či jim nekriticky věříte,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované