Hlavní obsah

Novou verzi husitského chorálu připravovalo přes 120 umělců

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Více než půl roku trvala příprava nové podoby husitského chorálu Ktož jsú boží bojovníci, která zazní ve videoprojekci v sobotu v Táboře při příležitosti festivalu Táborská setkání.

Článek

Na úpravě středověké husitské duchovní písně se podílelo více než 120 hudebníků ze čtyř desítek zemí. ČTK to dnes řekl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Původní myšlenka byla taková, že chorál zazní u příležitosti 600. výročí založení města na začátek Táborských setkání na náměstí. S ohledem na koronavirus však tato verze padla a Pavlík připustil, že by se celý projekt o rok posunul. „Ale někdy v dubnu, květnu, když ta krize začala vadnout, jsme si říkali, proč to nezkusit a odkládat to, když výročí je nyní. Ten produkt máme stejně neživý, chorál nahráli interpreti z různých koutů světa,“ uvedl starosta.

Dodal, že producentem nové verze chorálu je táborský rodák Miroslav Váňa. Dlouhodobě působí na hudební škole Berklee College of Music v Bostonu. „Je nesmírně potěšující, že právě vedení města Tábor a jeho lidé mající za vzor Jana Husa, mají zájem na tom, aby odkaz Tábora promlouval ke generaci dnešním i budoucím,“ uvedl Váňa.

Video a zvukové nahrávky interpreti zaslali do Toronta Aleku Darsonovi, který pak připravil chorál ke zvukovému mixu ve Švýcarsku.

Zastoupení zemí interpretů je podle Pavlíka velmi pestré. „Jedná se například o lidi z Indie, Súdánu, Izraele a Palestiny, prostě národy, které si člověk vedle sebe skoro ani neumí představit,“ prohlásil starosta a dodal, že se na chorálu podíleli i čeští hudebníci, jako jsou třeba Petr Janda, Miloš Doležal nebo Emil Viklický.

Nová verze chorálu zazní premiérově v sobotu v děkanském kostele Proměnění Páně na Žižkově náměstí v Táboře. Poprvé to bude ve 12:00 hodin. Pavlík uvedl, že město za celý projekt zaplatilo přibližně 330.000 korun, což jsou především náklady spojené s autorskými právy. „Všichni interpreti se zřekli nároku na honorář,“ doplnil starosta.

Reklama

Doporučované