Hlavní obsah

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se zasnoubila se svým dlouholetým partnerem

Jacinda Ardernová je nejmladší premiérkou Nového Zélandu na 150 let.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Novozélandskou premiérku Jacindu Ardernovou čeká svatba. Jejím budoucím manželem se stane Clarke Gayford, televizní moderátor, premiérčin dlouholetý partner a otec její dcery.

Článek

Tiskový mluvčí Ardernové potvrdil, že k zasnoubení páru došlo během velikonočních prázdnin minulý měsíc. Další detaily neuvedl, píše server CNN.

Premiérka Nového Zélandu a její 41letý přítel už mají společně jedno dítě. Loni v červnu se jim narodila holčička s nevšedním jménem Neve Te Aroha Ardern Gayford. „Aroha“ údajně znamená v maorštině, v jazyce původních obyvatel Nového Zélandu, lásku.

Ardernová a její partner poté překvapili veřejnost, když se i s tříměsíčním miminkem objevili na summitu OSN k uctění památky Nelsona Mandely.

„Přál bych si zaznamenat ten vyděšený výraz členů japonské delegace v OSN, kteří vešli do zasedací místnosti uprostřed výměny plenek,“ napsal tehdy Gayford na Twitteru.

Zpráva o zasnoubení je nicméně poměrně překvapivou. Ještě v lednu tohoto roku Jacinda Ardernová pro britskou stanici BBC uvedla, že si nedokáže představit situaci, kdyby ji partner požádal o ruku. Jacinda také uvedla, že i přesto, že je feministka, iniciativu by nepřevzala.

Clarke Gayford je na Novém Zélandu známým moderátorem rybářské televizní show a dříve byl také tváří hudební televizní stanice pro mladé.

38letá Jacinda je považována za průkopnici. Stala se nejmladší novozélandskou premiérkou za posledních 150 let. Od minulého roku je také druhou premiérkou v historii, která porodila dítě, aniž by odešla z úřadu.

Mnozí také premiérku uznávají za její kroky po teroristických útocích na dvě mešity ve městě Christchurch. Několik dní po střelbě se Ardernová rozhodla zpřísnit zákony o držení zbraní a zakázala útočné a poloautomatické pušky. Na veřejnosti se po útocích objevovala v hidžábu a truchlila společně s muslimskou komunitou.

Turecký občan, který byl zraněn při teroristickém útoku 15. března, zemřel. Počet obětí útoku, z něhož byl obviněn australský pravicový extremista, tak stoupl na 51. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s odvoláním na turecké ministerstvo zahraničí. Ardernová prohlásila, že zpráva vyvolá smutek v obou zemích.

„Bohužel jsme ztratili našeho občana, který utrpěl kritické zranění při odporném útoku v Christchurch na Novém Zélandu,“ uvedl na Twitteru šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu.

Reklama

Související témata:

Doporučované