Hlavní obsah

Novozélandský Auckland trápí nedostatek paliva. Letecké společnosti musí rušit lety

V novozélandském Aucklandu dochází palivo autům i letadlůmVideo: Reuters

 

Reklama

Největší město Nového Zélandu, Auckland, trápí nedostatek pohonných hmot. Kvůli poškozenému potrubí už má problémy třináct čerpacích stanic. A nedostatek paliva ovlivnil i leteckou dopravu.

Článek

Dodávky paliva pro automobilovou a leteckou dopravu byly v Aucklandu přerušeny minulý týden poté, co potrubí nešťastnou náhodou překopl zemědělec na svém pozemku. Novozélandská rafinerie v pondělí uvedla, že v plném provozu bude potrubí do týdne.

Největší novozélandský dodavatel paliva, firma Z Energy, vydal v pondělí prohlášení, ve kterém ujistil řidiče, že se v blízké době podaří zásoby pohonných hmot na čerpacích stanicích doplnit, a nemusí tak mít důvody k obavám. Do města palivo v tuto chvíli dováží kamiony z měst Marsden Point a Mount Maunganui.

Nedostatek Naturalu 95 zasáhl nejprve pouze čtyři čerpací stanice, v úterý však i přes ujišťování dodavatele vzrostl počet čerpacích stanic bez benzinu na třináct.

Porucha potrubí ovlivnila také leteckou dopravu, jelikož pro aucklandské letiště je právě poškozené potrubí jediným přívodem paliva. Mluvčí novozélandského letiště Simon Lambourne uvedl, že do pondělního rána bylo zrušeno osmadvacet letů, z toho šest mezinárodních. Podle informací letecké společnosti Air New Zealand jsou zásoby paliva na letišti na pouhých třiceti procentech oproti normálu.

„Bohužel tato událost narušila naše služby a musíme zrušit několik letů, abychom minimalizovali spotřebu paliva,” stojí v prohlášení letecké společnosti Air New Zealand. „S pasažéry, kterých se rušení týká, jsme v kontaktu a snažíme se jim nabídnout jiné lety.”

Dle odhadů uniklo při poruše potrubí zhruba 80 tisíc litrů paliva, podle úřadů to však nebude mít vliv na životní prostředí. Novozélandská rafinerie testovala vody v okolí havárie a dle výsledků nedošlo k jejich znečištění.

Reklama

Doporučované