Hlavní obsah

Nový budapešťský primátor chce alianci proti orbánismu. Zapojit se má Varšava, Bratislava i Praha

Foto: Flickr.com/Profimedia, Seznam Zprávy

„V každém ze čtyř hlavních měst vládnou pokrokoví primátoři. A to znamená šanci na spolupráci,” říká Karácsony

Reklama

Nově zvolený primátor maďarské metropole Gergely Karácsony volá po spojení středoevropských metropolí pod vedením liberálů. Naše vlády nás oddalují od středu Evropy, vzdorujme tomu, prohlašuje politik, který dokázal porazit Orbánův Fidesz.

Článek

Je to vlastně docela ironie. Předseda polských konzervativců Jarosław Kaczyński v roce 2011 prohlašoval, že „přijde den, kdy bude ve Varšavě Budapešť”. V Budapešti ale před dvěma týdny Fidesz Viktora Orbána prohrál komunální volby a primátorem se stal středolevicový politik Gergely Karácsony.

A Karácsony teď plánuje středoevropský pakt hlavních měst, který by se maďarskému „orbánismu” a polskému „kaczysmu” postavil. Budapešť, Varšava, Bratislava a Praha mají totiž jedno společné – v jejich čele stojí liberální primátoři, kteří mají řadu sporů s centrální vládou a kteří nejspíš najdou společnou řeč snadněji mezi sebou než s vlastními premiéry.

Foto: Profimedia.cz

Nový budapešťský primátor Gergely Karácsony.

„V každé z našich zemí nás vlády oddalují od středu Evropy. Vzdorují tomu jen velká města. V každém ze čtyř hlavních měst vládnou pokrokoví primátoři. A to znamená šanci na spolupráci,” říká Karácsony v rozhovoru pro liberální polský deník Gazeta Wyborcza.

Překvapivá výhra čtyřiačtyřicetiletého Karácsonyho v přímých primátorských volbách byla největším vítězstvím maďarské opozice za posledních deset let. Politika dokonce přirovnávají k istanbulskému primátorovi, který dokázal porazit kandidáta strany tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Budapešť, ne Moskva

Karácsony teď avizuje, že udělá všechno proto, aby se už Budapešť nedala přirovnávat k Moskvě a hledá spojence v metropolích Visegrádské skupiny. Do karet mu hraje situace v Praze i v Bratislavě, kde loni v listopadu vyhrál přímé primátorské volby liberál Matúš Vallo. Pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib se zase neshodne s vládou kvůli nové vládní čtvrti a s prezidentem vede ostrý spor o status Tchaj-wanu a dodržování lidských práv.

Prvním přirozeným partnerem pro Karácsonyho je ale liberální varšavský primátor Rafał Trzaskowski, který je v ostrém konfliktu s vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS). „Měli jsme s Karácsonym stejné heslo: Město pro všechny,” řekl médiím Trzaskowski s tím, že s Karácsonym už telefonicky hovořil.

V rozhovoru pro Seznam varšavský primátor vyjádřil obavy z okleštění pravomocí polských samospráv. „Jsme silní a odolní, máme podporu lidí, ale pokud jde o finanční stránku věci, musíme hledat nové cesty. Polská ekonomika roste, města a regiony mohou využívat evropské fondy a jsme docela úspěšní v lobbingu za přímé čerpání pro města,” řekl Trzaskowski.

Do loňské kampaně před polskými komunálními volbami zasáhla výhrůžka adepta PiS na post náměstka varšavského primátora. Politik hrozil, že pokud Trzaskowski v metropoli vyhraje, bude to znamenat odstřižení Varšavy od státních dotací na stavbu metra, mostů a obchvatu. Strana PiS pak výroky mírnila, o ideálním vztahu vlády a varšavského magistrátu nemůže být řeč.

Podobná rétorika zaznívala před letošními komunálními volbami i od maďarského Fideszu. Vládnoucí strana vyhrožovala, že města, která si do čela zvolí opoziční kandidáty, přijdou o nemalou část finanční podpory.

Lobbing v Bruselu

Právě proti tomu se teď chce Karácsony aliancí středoevropských metropolí bránit. Navrhuje, aby města společně lobbovala v Bruselu za přímé financování měst, které by obešlo centrální vlády.

O čerpání evropských fondů pro velká města už prý budapešťský primátor hovořil s místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem. Má jít o peníze na boj proti změně klimatu, dopravu a sociální bydlení.

Pražský primátor se Karácsonyho návrhu nebrání. „S postupujícím trendem urbanizace bude narůstat význam měst, kterou jsou již dnes motory ekonomiky každého státu. Proto tuto iniciativu vítám a jakmile bude mít konkrétní obrysy, rád se s primátorem Budapešti setkám,” napsal Zdeněk Hřib Seznamu s tím, že by pak případný návrh předložil radě a zastupitelstvu.

Reklama

Doporučované