Hlavní obsah

Nový doklad, že se počasí zbláznilo. V Česku padl jeden rekord

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Přes dvě stě let měření se něco takového nestalo. Jen ve dvou dnech se průměrná teplota v České republice dostala pod nulu. Zima se tak zařadila na první místo mezi ty vůbec nejmírnější.

Článek

Vyšší průměrná teplota se ukázala i na měřeních letošní zimy, píše informační web Českého hydrometeorologického ústavu. Také počet dní, kdy teplota klesla pod nulu, byl letos rekordně nízký.

Dosud nejnižší počet takových dní byl v zimě 1793/94, a to 6. Během letošní zimy klesla v průměru pod nulu teplota jen ve dvou dnech za celé období od října do dubna.

„Pro srovnání, nejvyšší počet dní s průměrnou teplotou pod 0 °C za celý zimní půlrok byl v zimě 1783/84, a to 97 dní,“ píší meteorologové.

Nejstudenější den letošní zimy byl také nadprůměrně teplý. Nejnižší naměřená průměrná teplota byla 2. ledna -3,3 °C. Starý průměr za období 1775-2017 dělá -11,1 °C pro nejchladnější den zimy. Od počátku měření je to tak čtvrtá až pátá nejvyšší naměřená hodnota.

Meteorologové ale nepočítají pouze s údaji průměrných teplot. Mezi více vypovídající hodnoty patří parametr záporné teplotní sumy. Ten ukazuje, jak moc během zimy mrzlo. Čím vyšší číslo, tím víc mrazu.

Letošní záporná teplotní suma dosáhla hodnoty 3,9. To je slovy meteorologů nejnižší hodnota od roku 1775. Nikdy od začátku měření v Klementinu nemrzlo v zimě tak málo jako letos.

Pro srovnání: nejvyšší naměřená hodnota v Praze-Klementinu byla 636,4 v zimě 1798/99.

Ta naopak nejmenší záporná teplotní suma byla zjištěna v zimě 1793/94, a to rovných 8, což podle meteorologů ukazuje, že mimořádně teplé zimy se vyskytovaly i v minulosti.

Stanice v Praze-Klementinu zaznamenává hodnoty už od roku 1775. V posledních několika desetiletích je na datech této stanice viditelný nárůst průměrné roční teploty. Rok 2019 byl druhým nejteplejším rokem celé klementinské řady, tím nejteplejším byl předchozí rok 2018.

Reklama

Související témata:

Doporučované